google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Какво представлява далтонизмът?

Какво представлява далтонизмът?

Какво представлява далтонизмът?

Интервю с Доц. д-р Даниела Митова за в. Лечител, бр.31 от 3 август 2023

Здравейте! Какво представлява далтонизмът?

Цветоусещането е способността на зрителната система да възприема лъчи с различна дължина на вълната. Излъчване на електромагнитна енергия в диапазона 396 и 760 nm се възприема от окото като светлина. Когато излъчването е с по-ниска честота, е налице ултравиолетово лъчение, а с по-голяма >760 – инфрачервено лъчение, което не се улавя от очния анализатор. Цветът на даден предмет зависи от това кои лъчи от бялата светлина се поглъщат и кои се отразяват и в каква степен. Способността на окото да възприема цветовете зависи от състоянието на прозрачните среди, ретината и проводната система – зрителен нерв и ЦНС (централна нервна система).

В централната част на ретината – макулата, са разположени конусчетата – фоторецептори, отговорни за детайлното зрение. Според трикомпонентната теория на Ломоносов-Йънг-Хелмхолц съществуват три типа рецептори за цвят – зелен, червен и виолетов. Всеки от тях се дразни специфично от определена дължина на вълната, но в по-слаба степен реагират и другите рецептори – което обяснява защо при намалена активност на един от рецепторите се запазва частично макар и променено възприятие за съответния цвят. Цветната слепота или дисхроматопсията е нарушение в зрителното възприятие, която се изразява в неспособността да се разграничават определени или всички цветове. Като синоним се използва думата далтонизъм.  Терминът произлиза от името на английския химик Джон Далтон, който сам страда от това зрително нарушение и първи го описва.

При колко души от населението се среща и кои са по-засегнати? Мъжете или жените? Вярно ли е, че далтонизмът е наследствено състояние?

Състоянието е генетично обусловено. Нарушение за червено-зеления цвят се унаследява с Х хромозомата, като жените са носители, а мъжете, поради наличието на една Х хромозома, страдат от заболяването. 8% от мъжете (приблизително 1 на 12) страдат от цветна слепота и само 0,5% от жените – 1 на 200 са засегнати. Нарушението за виолетовия цвят е автозомно доминантно (индивидът трябва да унаследи само едно променено копие (мутация) на гена). В България има приблизително 310 хиляди души с проблеми в цветното зрение (около 4,3% от цялото население), повечето от които са мъже – около 290 хиляди души.

Може ли загубата на цветно зрение да е следствие от заболяване, медикаменти, дефицит на вещества?

Някои заболявания водят до нарушение в цветното зрение. Такива са дегенерациите на жълтото петно (вродени и придобити), глаукомата, отлепването на ретината, заболяванията на зрителния нерв, които нарушават предимно усещането за червен цвят. Характерно за повечето придобити нарушения е, че те засягат обикновено само едното око или несиметрично двете и са динамични – могат да се влошават или подобряват.

Общи заболявания като жълтеница, отравяния с дигиталис, интоксикации с тежки метали, алкохолно или никотиново отравяне, малабсорбция или недохранване с дефицит на протеини; нарушения на централната нервна система след инсулт, тумори в мозъка, епилепсия, прием на психотропни вещества могат да доведат до нарушения в цветното зрение.

Как се диагностицира?

В България най-често се използват таблиците на Ишихара или Рабкин. В тях се използва принципът на псевдо-изохроматичността. В една и съща картина от таблицата има цветни кръгчета с еднакъв цветен тон и различна яркост и наситеност, които оформят цифра или фигура, и друга фигура или цифра, изградена от кръгчета с еднаква яркост и наситеност, но различен цветен тон.

При нарушения в цветното зрение се възприемат фигурите, изградени от кръгчета с еднаква яркост и наситеност, без да е отчетен цветният тон. Съществуват и апарати-аномалоскопи (най-разпространен е този на Nagel).

Далтонизъм

До какви последствия може да доведе невъзможността за различаване на цвят?

Цветната слепота бива различен вид: за зелен цвят – дейтераномалия, за червен цвят – протаномалия и за виолетов – тританомалия. И може да бъде слабо изявена или силно изявена (А, В, С степени – като С е най-слабо изразена). Най-често е нарушението за зеления цвят, след това за червения и най-рядко е за виолетовия. Практически хората, които имат разстройство на цветното зрение, имат нормална зрителна острота и нямат други нарушения. Ограничени са в избора на професия. Не могат да бъдат пилоти, корабни навигатори, професионални водачи на МПС.

Съществува и т.н. пълна цветна слепота (ахромазия). При нея е намалена зрителната острота от раждането, имат фотобоязън и трепкане на очите (нистагъм). Тези пациенти са силно ограничени в ежедневните си занимания. Състоянието не прогресира и прогнозата е добра. Те често използват помощни средства за четене. Доказва се с генетично изследване.

Има ли лечение на далтонизма? В много оптики се предлагат очила с цветни филтри за далтонисти. Те до каква степен могат да помогнат?

Лечение за далтонизма не съществува. Очилата с цветни филтри и лещите с оцветяване за далтонизъм имат за цел да увеличат интензитета на цвета, който не се възприема, с цел подобряване разпознаването на тоновете. Те могат в голяма степен да помогнат на пациентите да изпълняват определени дейности, свързани с разпознаване на цветове, като шофиране.

Далтонизъм

Интервюто взе
Мартина ЗИНОВИЕВА

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

14 + sixteen =

0895 44 82 01