google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Кривогледството

Кривогледството

Кривогледството-Интервю с Д-р Галина Филева

Кривогледството

Интервю с Д-р Галина Филева за в. Лечител, бр.20 от 18 май 2023

Здравейте! Можете ли да ни кажете какво представлява кривогледството?

Кривогледството (страбизъм лат.) е състояние при което е нарушена координацията на движението на очите и едното око е отклонено от общата точка на фиксация. Това води до липса на едновременно фокусиране и загуба на двуочното зрение. Може да се изкривява само едното око или последователно ту едното ту другото. Отклонението на очите навътре се нарича конвергентен страбизъм, навън – дивергентен страбизъм. Може да е и във вертикална посока. Кривогледството може да е съдружно (конкомитентен страбизъм), при което изкривяването е еднакво, независимо от посоката на погледа или паралитично. То се дължи на парализа на някой от мускулите движещи окото, при което отклонението е различно в различните посоки (около 5% от всички случаи).

Може ли да е вродено изменение?

Кривогледството може да е вродено или придобито. При бебетата до 4 месечна възраст е нормално да има непостоянно изкривяване на очичките – физиологино кривогледство. Ако то е неголямо, променливо, посменно и непостоянно, обикновено изчезва при съзряване на нервната система при порастване на детето. Всяко изкривяване на очите след тази възраст трябва да бъде оценено от лекар. При постоянно изкривяване на едно от очите, дори и в ранна възраст, е препоръчителен преглед при офталмолог, защото то може да е предизвикано от значително замъгляване на зрението вследствие на вродено перде (катаракта), тумор или възпаление.

Съществува и псевдострабизъм (лъжливо кривогледство), дължащ се на лицеви особености – широка основа на нослето, изразени клепачни гънки и др. При него очите изглеждат кръстосани, особено при поглед настрани, но това е оптична илюзия.

На какво се дължи изместването на очната ябълка? Може ли да е заради тумор?

Най-често придобитото кривогледство се появява между 1 – 4 годишна възраст. Честотата на кривогледството е около 2 – 4 %. Възникването му може да се провокира от заболяване, повишена температура или травма. Изкривяването се дължи на нарушение на мозъчния контрол на движението на очите. Причината за това при липса на структурни аномалии на очите и мозъка остава неизяснена. Установени са редица предразполагащи фактори за развитието кривогледство: наличието на далекогледство, разлика в оптиката между двете очи, смущения в неврологичното развитие, недоносеност, ниско тегло при раждането, употреба на алкохол, тютюнопушене и други токсични субстанции по време на бременността, фамилна обремененост.

При хората от бялата раса най-често е отклонението на очите навътре. Обикновено децата развили такова кривене имат високи диоптри далекогледство. Много често само изписването на коригиращи очила елиминира напълно изкривяването.

Ако кривенето възниква остро и особено ако е паралитично и съпроводено от други неврологични симптоми, се налага спешен преглед от невролог и образно изследване (магнитно резонансна томография), защото може се дължи на тумор, възпалителен, дегенеративен или съдов мозъчен проблем.

Страбизмът има ли генетична предразположеност?

Генетиката свързана със страбизма е комплексна. При конкомитентния страбизъм се унаследяват ред генетични белези с различна степен на проявление, които влияят съвместно с факторите на околната среда. Установено е , че при фамилии, в които има човек с кривогледство, честотата на случаите е много по-висока от останалата популация. Открити са гените, мутации, в които са отговорни за възникването на редица от особените неконкомитентни форми на страбизъм (Синдром на Дюан, Синдром на конгениталната фиброза на външните очни мускули и др.)

По какъв начин изкривяването на очната ябълка засяга самото зрение? Намалява ли го?

Когато се появи изкривяване на едно от очите в ранна детска възраст, мозъкът игнорира образа от това око и това пречи на изграждането на правилната връзка око – мозък. Така това око остава с по-слабо зрение – „мързеливо око“(амблиопия лат.). Ако състоянието не се открие и лекува навреме, намаленото зрение остава за цял живот. От друга страна, ако изкривяването на очите не се коригира до 6 – 7 годишна възраст, липсва възможност за изработване на стереозрение, необходимо за редица професии и спортове.

Има ли начин за лечение на кривогледството? Трябва ли кривогледите хора да носят специални очила?

Лечението на кривогледството има за цел повишаване на зрението, развитие на бинокулярно зрение и центриране на очните оси, особено важно за изграждане на положителна себеоценка и подобрена социална адаптация. Ранното откриване и спешното лечение на страбизма и амблиогенните фактори води до подобряване на дългогодишната прогноза за зрението.

В по-голямата част от случаите лечението започва с изписване на корекционни очила. При някои от формите на кривогледство само носенето на очилата е достатъчно за коригиране както на зрението, така и на кривенето (акомодативна езотропия). Когато има амблиопия (мързеливо око), първостепенна задача е подобрение на зрението на това око чрез упражнения. Прилага се закриване на доброто око (оклузия) или замъгляване на образа му чрез капки или филтри. По-малки изкривявания и двойно виждане могат да се коригират със специални призматични очила. При някои случаи на страбизъм може да се използва ботулинов токсин (ботокс), инжектиран във външните очни мускули , чието действие трябва да се отслаби. В голямата си част случаите на кривогледство се лекуват оперативно – хирургия на очедвигателните мускули. Операцията е само елемент от лечението, което за да е ефективно трябва да включва всички останали необходими елементи.

Кривогледите хора трябва ли да внимават при работа с компютри, други екрани?

Продължителната работа с дигитални устройства поставя повишени изисквания към очите и значително затруднява работата им. Вследствие на това, дори и при напълно здрави очи, настъпват редица оплаквания известни като „синдром на компютърното зрение“. Работата на дигитален екран има някои особености: буквите не са рязко очертани, контраста е редуциран, има отблясъци и рефлекси, различна е работната дистанция и ъгъла на зрение. Налага се непрекъснато фокусиране и движение на очите. Появяват се оплаквания от главоболие, замъглено зрение, сухота в очите, които преминават след почивка. Наличието на дори минимални проблеми със зрението води до значително нарушение на комфорта при работа с дигитални устройства. За да се подобри състоянието, е необходимо изписаните очила да са съобразени за дистанцията и ъгъла на наблюдение на екрана и да са с антирефлексно покритие. Желателно е работната среда да се преустрои така, че екранът да е 15 – 20 см под нивото на очите, да е със защитно покритие, да се оптимизира осветеността, да се мига по-често и да се правят почивки.

Кога изкривяването на окото е симптом на заболяване и на какво?

Кривогледството възникнало в зряла възраст има някои особености. Може да е останало от детска възраст или да е новопоявило се. Кривенето останало от детска възраст понякога се увеличава с годините, но при него няма двойно виждане. Основното оплакване при новопоявилия се страбизъм е двойното зрение (диплопия), защото мозъкът не се е научил да потиска образа от изкривеното око. Други симптоми са слабост и напрежение в очите, замъглено зрение, затруднения при четене, завъртане на главата. Внезапната поява на кривогледство при възрастни, особено ако е съпроводено с двойно зрение, може да е индикатор за сериозен неврологичен проблем и изисква спешни мерки. Най-често се касае за паралитичен страбизъм със засягане на черепномозъчните нерви при инсулт, преходни исхемични нарушения на мозъчното кръвобръщание, микросъдови нарушения при диабет. Други причини са тумори, счупвания в областта на черепа, сфеноидален синуит с тромбофлебит, заболявания на щитовидната жлеза, невродегенеративни заболявания- мултиплена склероза, миастения гравис, болест на Паркинсон. Правилното поставяне на диагнозата изисква лабораторни тестове и магнитно резонансно изследване на мозъка. Други нарушения в координацията на очните движения при възрастните са: слабост на конвергенцията, при която се затруднява четенето или слабост на дивергенцията – раздвояване за далеч.

Лечението на страбизма при възрастни включва изписване на специални призматични очила или операция. Оперативната интервенция при новопоявил се страбизъм се предприема след задължителен период на изчакване от минимум 6 месеца за консервативно лечение и спонтанно възстановяване. Няма пределна възраст за лечението на кривогледството.

Профилактичните прегледи при офталмолог са от изключително значение за ранното откриване на проблемите на детското зрение. Препоръчителни са прегледи на 6 месеца, една три и шест годишна възраст. При деца от семейства със зрителни проблеми прегледите трябва да са и по-чести. При тези прегледи могат да се установят нарушения в зрението, мързеливо око, скрити диоптри, смущения в стереозрението и центрирането на очите. Това позволява своевременo започване на лечение и подобрява прогнозата за развитието на зрението.

 

 

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

19 − seventeen =

0895 44 82 01