google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника

Dry eye – Causes, Symptoms, Treatment

Dry eye – Causes, Symptoms, Treatment

„Сухо око” е често срещан очен симптом, който засяга около 11-22% от населението и съставлява около 40% от всички посещения при специалистите офталмолози. Последствията от сухото око могат да варират от обикновено неудобство в ежедневието до пълна промяна в начина на живот.

Известни са множество фактори, причиняващи състоянието „сухо око”. Те включват възраст (над 55 г.), пол (жените са по-предразположени), влиянието на околната среда (напр. използването на климатик за охлаждане и отопление), странични ефекти на лекарствени препарати (напр. антихистамини), постхирургични състояния (напр. след рефрактивна хирургия на роговицата), работа с компютър и т.н. Тежките форми на сухо око могат да бъдат следствие от възпаления, свързани с хронични заболявания като синдром на Сьогрен, лупус и ревматоиден артрит.

Синдромът на сухото око се характеризира от повреда в слъзния филм. Честите симптоми могат да включват сухота, усещане за чуждо тяло, болка, дразнене от светлина, парене, замъглено зрение. Въпреки че е широко разпространена диагноза, тя често остава недиагностицирана, тъй като някои пациенти изпитват очен дискомфорт, подобен на този, наблюдаван при сухота в очите, но без явни клинични признаци на заболяването.

Добре водено медицинско досие в комбинация с подробен преглед и добър диалог с лекуващият Ви лекар са определящи фактори, за да се идентифицира тази диагноза.

Разграничението между алергичен конюнктивит и сухо око е от решаващо значение за лечението, тъй като и двете състояния споделят някои признаци и симптоми, но изискват различни терапии.

Ефективното овладяване на синдрома на сухото око изисква цялостен преглед и изследване на трите слоя на слъзния филм (липиден, воден и геловиден). Външният липиден слой забавя изпаряването, докато вътрешния геловиден слой предотвратява разкъсването на филма на външната роговична епителна повърхност. Средния, воден слой осигурява хранителни вещества на роговицата. Важно е да се отбележи, че качеството на слъзния филм може да варира, но ако има дисбаланс, това рефлектира негативно на роговичните епителни клетки, което от своя страна води до увреждане на слъзния филм и нанася щети на роговичната повърхност.

what-hurts-eyes-400x400Лечението на сухото око започва с образоване и промяна поведението на пациента.
Използването на изкуствени сълзи е добър вариант за първа стъпка към избягване на усложненията. Съществуват различни препарати, като всеки от тях има различно действие и механизъм, и със сигурност въздейства върху поне един или повече от нарушените слоеве. Някои формули на изкуствени сълзи допринасят за сгъстяване на водния слой и ограничаване на изпаряването. Други действат върху целия слъзен филм и за укрепване на способността му да покрие цялостно роговицата.

Възможно е използването на постоянни или временни „запушалки” на слъзните точки, с цел забавяне дренажа на слъзния филм и увеличаване времето на контакт с роговицата.
При умерена до тежка форма на сухо око се прибягва до други медикаменти изписвани с рецепта. За максимален ефект тези продукти се предписват в комбинация с изкуствени сълзи. Потенциалните странични ефекти от приложението им могат да бъдат контролирани с различни стероидни и нестероидни продукти. Диетични промени, като например увеличаване приема на омега 3 мастни киселини също би могло да бъде допринесе за постигане на оптимални резултати от лечението.

Към момента няколко многообещаващи препарата очакват одобрение. Въвеждането им може да разшири още повече наличните възможности за лечение на сухо око.
До тогава, ако страдате от някои от признаците и симптомите на сухо око, не отлагайте посещението при специалист офталмолог. Висококвалифицираните специалисти в Очна клиника „Света Петка”, Варна ще направят задълбочена оценка на състоянието Ви и ще Ви предложат най-съвременните и ефективни форми за борба със сухото око.

One Reply to “Dry eye – Causes, Symptoms, Treatment”

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

12 − three =