google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника

Season eye allergies

Season eye allergies

Топло слънце, ярко синъо небе, все по-дълги дни, „експлозия” от свежи аромати и живи цветове, но … и някои сезонни предизвикателства за здравето ни.

Пролетта е този период от годината, в който очите стават силно чувствителни и уязвими на въздушнопреносими алергени и други дразнещи частици. Примерите за пролетни дразнещи агенти са много: цветен прашец, летящи спори, космите от домашни любимци и т.н., а като добавим към тях и мухъл, прах, лекарства, цигарен дим, парфюм и вредните изпарения от автомобилите, броят на невидимите алергенни провокатори става внушителен. Веднъж влезли в контакт с повърхността на окото, тези вещества са в състояние да предизвикат освобождаване на веществото хистамин от мастоцитите, които са силно концентрирани в очите. Последвалата каскада от химични реакции води до различни признаци и симптоми по-известни като алергичен конюнктивит.

Типичните признаци и симптоми на АЛЕРГИЧНИТЕ КОНЮНКТИВИТИ са:

  • зачервяване и подуване на очите;
  • сърбеж в очите и клепачите;
  • прекомерно сълзене, обикновено и на двете очи.

Много важно е тези симптоми да бъдат разграничени от тези, свързани с различните инфекции на очите!
Типичните признаци и симптоми на ИНФЕКЦИОЗНИТЕ КОНЮНКТИВИТИ са:

  • парене,
  • чувствителност към ярка светлина,
  • гнойни секреции по ръба на клепачите .

Терапията за алергичен конюнктивит е различна от този за инфекциозен конюнктивит и забавяне на адекватното лечение може да доведе до сериозни усложнения!

Овладяването на алергичения конюнктивит изглежда просто – избягвайте алергените дразнители. Това, обаче е по-лесно да се каже отколкото да се направи, тъй като „провокаторите” в повечето случаи се разпространяват по въздушен път.
Съществува реална опасност хората, ползващи контактни лещи, да развият алергия към лещите, които ползват. Това на практика означава или да спрат да ги носят, или да намалят времето за износване, или да използват контактни лещи за ежедневна употреба.
Много важно при деца е да не се позволява търкане на очите с ръце, както и да се насърчи честото миене на ръцете.
На пазара се предлагат различни лекарства (напр. очни капки или гелове) за облекчаване симптомите на алергичният конюнктивит. Достъпни локални средства са 1) деконгестантите, които свиват малките кръвоносни съдове, за да се намали зачервяването и 2) антихистамините, които облекчават  сърбежа и подуването на очите.
Локалните лекарствени средства, които могат да се закупят свободно от аптеката без рецепта, обаче крият и множество опасности. Трябва да се знае, че некомпетентното им използване може да доведе до ефекта на бумеранга и вместо облекчение, да причинят повишено подуване и зачервяване, т. нар. сухи очи и/или дори глаукома. Освен това, този порочен цикъл може да прикрие други по-тежки проблеми като конюнктивити и др.
Най-проста, безопасна и рентабилна интервенция е честото прилагане на т. нар. „изкуствени сълзи” без консерванти, за да се намали дразненето на очите. Този подход работи в две насоки: отмиване на алергените и смазване на окото, за да се предотврати изсушаване и зачервяване. Предварително охладени „изкуствените сълзи” осигуряват комфорт на възпаленото око. Допълнителните терапевтични мерки се състоят в прилагане на хладни компреси на клепачите в продължение на двадесет минути, орални антихистамини (напр. дифенхидрамин) за намаляване на сърбежа, както и нестероидни противовъзпалителни средства (напр. ибупрофен) за намаляване на възпалението и подуването.

Ако състоянието се задържи, консултацията с офталмолог е задължителна. Следва лечение с по-силни препарати под лекарски контрол.

Това са локални лекарствени средства с двоен профил, които за да постигнат максимално облекчаване на симптомите. Те са разработени да действат като антихистамини и стабилизатори на мастоцитите. Мощните локални кортикостероидни препарати са запазени като последно средство, когато всички останали мерки не са постигнали успех. Поради потенциалните странични ефекти, които локално използваните стероиди могат да предизвикат, тяхната употреба трябва да се прилага под контрола на специалист – офталмолог. В отделни случаи, при които са засегнати и горните дихателни пътища, от помощ би била и консултация със специалист – алерголог, който да препоръча прилагане на ваксина.
Алергиченият конюнктивит може да бъде едно голямо неудобство и превантивните действия са ключът към свеждане до минимум на вредното му влияние върху динамичното ежедневие на модерния човек. Чрез навременна консултация със специалист офталмолог, добра хигиена и адекватно модифициране на поведението могат да се постигнат максимални резултати в борбата с алергичните реакции през пролетта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

18 − three =