google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
История на Очна клиника Света Петка

История на Очна клиника Света Петка

История на Очна клиника Света Петка

Очна клиника Света Петка -гр. Варна е открита официално на 5 май 2000г. Основател на клиниката е доц. д-р Тошо Митов, д.м.

Доц. Митов е един от основателите на модерната офталмология в страната. Започва своя път като ученик на проф. Константинов през 1973г. в гр.Варна. Специализира в областта на роговичната хирургия в „Институт Филатов“ в гр.Одеса, Украйна. Благодарение на натрупания в последствие огромен опит създава школа в пенетриращата кератопластика. От 1982г. въвежда екстракапсулната катарактна екстракция в страната, а през 1990г. въвежда ментейнер – методиката на Блументал с имплантация на IOL.

През 2001г. въвежда LASIK есхимерна рефрактивна хирургия с лазери от ново поколение (VisX Star S3,  S4 и S4 IR) в България и развива нова концепция за подход при рефрактивните пациенти.

Днес клиниката работи с последно поколение есхимерен лазер на Schwind Amaris и Sirius аберометър за индивидуализирани процедури с корекция на роговичните аберации.

През 2006г. пръв в страната използва терапевтичния крос-линкинг за лечение на кератоконус. Днес клиниката разполага с най-модерния апарат за акцелериран (ускорен) крос-линкинг (Avedro). През 2010г. е един от първите в света, след J. Kanellopoulos, започнали да прилагат комбинирани процедури при пациенти с кератоконус с цел зрителна рехабилитация.

clinic_11

history_1

През 2004г. доц. д-р Тошо Митов учредява Асоциацията по катарактална и рефрактивна хирургия (АКРХ).

В периода 2005г. – 2016г. е председател на Българското дружество по офталмология (БДО).

В самото начало заедно с него започват работа д-р Галина Филева, д-р Милена Милкова, д-р Петя Стойчева и д-р Жени Борисова. И към днешна дата те са незаменима част от екипа и продължават да дават своя принос за развитието на клиниката. В последствие се присъединяват д-р Даниела Митова, д.м., д-р Камелия Байчева, д-р Красимира Денева и д-р Димитър Пасков. През 2006 г. клиниката става база за обучение на офталмолози към МУ „Параскев Стоянов“ – гр. Варна. Така се създава школа и приемственост. Сред първите възпитаници са д-р Мартин Литев, д-р Любомир Кобаков, д-р Стоян Стоянов и д-р Радосвет Ковачев. Професионалният си път започват тук и д-р Никола Цонев, д-р Филип Нолев, д-р Калояна Маринова, д-р Антоанета Събева, д-р Теодора Чолакова, д-р Ева Ервантян, д-р Весела Панкова, д-р Ивалина Йорданова, д-р Виолина Енчева, д-р Екатерина Именова. Към момента в клиниката се обучават 9 млади специалисти. Понастоящем Очна клиника „Света Петка“ е база и към Тракийски университет – гр. Стара Загора.

Ежегодно се провеждат индивидуални курсове за повишаване квалификацията на очните специалисти в страната. Доц. Митов съвместно с екипа на Очна клиника „Света Петка“ провежда национални конференции на Асоциацията по катарактална и рефрактивна хирургия, които събират стотици офталмолози от страната. Ежемесечно екипът на клиниката провежда семинари за обучение и екипна работа. Младите специалисти консултират своите пациенти със старшите офталмолози. Това от своя страна подобрява диагностиката, екипната работа, обучението и повишава доверието от страна на пациентите.

Още в първите години екипната работа и професионализмът на специалистите успяват да извоюват челна позиция на клиниката в лечението и профилактиката на очните заболявания. Клиниката разполага с най-съвременната офталмологична апаратура в страната и чужбина за диагностика и лечение на заболяванията на окото. Покрити са всички области на офталмологията – рефракция и контактология, детска офталмология и страбология, роговична хирургия – лазерна рефрактивна хирургия, кератопластика, крос-линкинг, модерна катарактална хирургия с имплантация на лещи от ново поколение (мултифокални и с удължен фокус), окуло-пластична хирургия (естетична и рехабилитативна), хирургия на ретината – отлепване на ретината, кръвоизливи, диабетна ретинопатия, хирургия при епиретинална мембрана и дупка в макулата. Клиниката разполага с последно поколение хирургични микроскопи и апаратура за витреална хирургия.

През 2017 г. започва работа първият в страната наносекунден лазер – 2RT (Ellex) за лечение и профилактика на заболяванията на макулата – възрастова дегенерация, болест на Щаргардт, пигментен ретинит, болест на Бест, диабетен макулен едем и други. Методиката е иновативна за света.

През 2019 г. екипът разработва уникална тъканна терапия (PRP) при дегенеративни заболявания на ретината.

Клиниката разполага и с оптика, която предлага висококачествени оптични средства. Предлагат се и увеличителни средства за слабо зрящи – лупи, телескопични очила, увеличителни таблети и други. Предлага се и дигиталната камера Orcam – иновационната  разработка на израелска фирма за хора с практическа слепота.

През септември 2006 г. Очна клиника “Света Петка” – гр.Варна, разширява своята дейност, като открива нов център на ул.“Иван Драсов“ 12. В него работят подбрани специалисти в областта на офталмологията. Клиниката сключва договор с НЗОК за прегледи с направление.

През 2007 г. Очна клиника „Света Петка“ създава свой филиал в гр.Пловдив – LASEREX. Това е диагностичен лазерен център напълно оборудван за модерна диагностика и лазерно лечение на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Лазерната установка е VISX Star S4. В екипа на LASEREX се включват д-р Марина Гроздева, д-р Димитър Рачев и д-р Снажна Ташева.

През 2009 г. отваря врати и Очен медицински център „Света Петка“ – гр.Велико Търново, оборудван с най-съвременна диагностична и лазерна апаратура. Там работят д-р Николай Иванов, д-р Евгени Чолаков, д-р Жанета Павлова.

света Петка нова сграда история

През 2011 г. Очна клиника „Света Петка“- гр.Варна, разкрива лазерен сектор в Очен медицински център “Визио” в гр.Благоевград. Там се осъществяват лазерни корекции на късогледство, далекогледство и астигматизъм с лазер от серията VISX Star S4. Медицински директор там и партньор на доц. д-р Тошо Митов е д-р Йордан Тумбев.

С годините клиниката печели доверието на все повече и повече пациенти. Екипът в гр.Варна ежегодно се увеличава. През месец октомври 2015 г. по-голямата част от варненския екип се премества в нова самостоятелна сграда на адрес ул. „Проф. д-р Георги Георгиев“ 4. Сградата е проектирана и построена от колектив  на арх. Жаклин Митова („Jacky Arch Studio“) и е номинирана за „Сграда на годината 2015“ в категория „Сгради Здравеопазване“.

Разполага с 13 кабинета за поликлинична дейност, 2 от които със специализирана лазерна апаратура; 4 операционни зали; стационар; зала за обучение; библиотека.

През септември 2018 г. Очна клиника „Света Петка“ открива клон и в гр. Добрич. Центърът бързо набира популярност, тъй като клиниката ни от години се радва на доверието на хората в региона. Д-р Теодора Чолакова е офталмологът, който поема първия ни кабинет там, а заедно с нея работят д-р Ева Ервантян и д-р Весела Панкова.

С 20 години история зад гърба си,  Очна клиника „Света Петка“ – гр.Варна, доказва, че с упорита работа, постоянна ангажираност в проследяване на новостите в областта и правилно отношение към пациента, успехът е сигурен. А в какво се изразява той?  – удовлетвореност от добре свършената работа и щастливи пациенти.

света Петка екип история

0895 44 82 01