google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Птоза / Паднал клепач

Птоза / Паднал клепач

Птоза или паднал клепач

Птоза като медицински термин означава паднал горен клепач. Човек с птоза не може да повдигне единия или двата си клепача докрай, обикновено заради увреждане на мускула повдигащ клепача. Засегнатият клепач може само леко да спадне или напълно да покрие зеницата, което води до намаление на зрението. Заболяването може да бъде унаследено, получено при раждането или придобито по-късно. Когато птозата е лека, лечение има козметична цел (коригиране на лицевата асиметрия). При деца тежката птоза, блокираща зрението, може да доведе до развитие на амблиопия (мързеливо око) и лечението е наложително с цел развитие на зрението в засегнатото око.

Вродена птоза

Вродената птоза най-често е причинена от непълно развитие на мускула повдигащ клепача, наречен леватор. Въпреки, че птозата обикновено е изолиран проблем, деца с вродена птоза могат да имат проблеми и с подвижността на очната ябълка, мускулни заболявания, засягащи и други мускулни групи, тумори на клепача или неврологични заболявания. Вродената птоза, оставена без лечение не се подобрява с времето. Когато детето е родено с птоза, лечение е необходимо, за да се осигури нормално развитие на зрението и да се предотврати амблиопия. Амблиопията (мързеливо око) е състояние, при което едното око не развива добро зрение. Това състояние, най-често е причинено от страбизъм (кривогледство), при който мозъкът възпрепятства развитието на еднакво зрение на двете очи. Ако отклоняващото се слабо око не се “тренира” в ранна детска възраст, зрението на това око често остава трайно увредено. Амблиопия може да се развие и при дете с тежка птоза, ако клепачът е толкова притворен, че да блокира зрението. Деца с птоза често наклоняват главите си назад, за да виждат под клепачите си или повдигат веждите си в опит да отворят очи.

Лечение

Най-често е необходима хирургическа намеса, въпреки че има и изключения, които могат да бъдат лекувани консервативно. Офталмологът определя необходимостта от операция, взимайки предвид възрастта на пациента, сериозността на птозата и дали единия или двата клепача са засегнати. Измерването на ширината на очната цепка, функцията на мускула повдигач на клепача и подвижността на очните ябълки помагат на доктора при определянето на вида на хирургическата процедура. Всяко дете с птоза, оперирано или не, трябва да бъде преглеждано веднъж годишно от офталмолог.

Птоза при възрастни хора

Най-често птозата при възрастните е причинена от отделянето на мускула “повдигач” от тарзалната плочка (структура в клепача), към която той нормално се залавя. Причината може да бъде в процеса на стареене на тъканите, хирургическа намеса в окото, или травма. Птозата също може да бъде причинена от усложнение при друго заболяване, като например захарен диабет. Птоза се наблюдава и когато движението на мускула “повдигач” е ограничено от механична причина, както е при тумор на клепача. Най-очевидния симптом е паднал горен клепач. Може да се наблюдава отпадане на част от зрителното поле, умора и главоболие от опитите за повдигане на падналия клепач.

Лечение

Вашият офталмолог може да използва кръвни тестове, рентгенографски, компютър-томографски или други диагностични методи, за да определи причината за птозата и най-доброто й лечение. Лечението, когато е необходимо, е хирургично. Когато мускула “повдигач” е отделен от тарзалната плочка, прикачването на мускула може да коригира птозата. Подлагайки се на оперативно лечение, трябва да сте запознати с възможните рискове и усложнения (инфекция, кървене, непълна корекция и др.). Тези усложнения са изключително редки. Важно е да се знае, че въпреки постигнатото повдигане на клепача, перфектна симетрия и пълно движение на двата клепача не винаги се постига.

back_btn

0895 44 82 01