google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Мътнини

Мътнини

Необезпокоителни мътнини

Много хора случайно виждат “летящи мушички” в полезрението си. Те могат да изглеждат като точка, полупрозрачна къса нишка или “попова лъжичка”. Често тези мътнини се виждат единствено в условията на ярка светлина, например, срещу сняг, ярко небе или бял таван. Някои пациенти първо ги забелязват при гледане през микроскоп или бинокъл. Тези необезпокоителни мътнини най-често са израз на дегенеративните промени в структурата на стъкловидното тяло, нормално настъпващи с възрастта.

Задно отлепване на стъкловидно тяло

Задното отлепване на стъкловидното тяло създава друг вид мътнини, които могат да бъдат обезпокоителни и налагат консултация със специалист-офталмолог. Това е сравнително често наблюдавано състояние и е причинено от свиването на стъкловидното тяло. Когато стъкловидното тяло се свива, то се измества от задната част на окото. Свиването на стъкловидното тяло е естествен процес на стареене и около 50% от хората на възраст около 60 години получават задно отлепване на стъкловидното тяло. Внезапното появяване на мътнини в едното око е първоначалния симптом. Тези мътнини обикновено са описвани като паяжина, запетая или кръг. Понякога задното отлепване на стъкловидното тяло е придружено от “светкавици” от страната на засегнатото око. Случва се тези “светкавици” да предхождат същинското отлепване с няколко дни или дори седмици. Понякога те се задържат на определено място с месеци. Рано или късно те отминават, в случай, че не се дължат на друга патология.

Какъв е проблемът?

Освен неприятното усещане, предизвикано от мътнините, проблемът със задното отлепване на стъкловидното тяло, е че при 3-10% от случаите то може да се последва от отлепване на ретината. Това се случва, когато стъкловидното тяло има зони на прикрепване в периферията на ретината. В момента на свиване и отлепване на стъкловидното тяло, то може да издърпа ретината и да доведе до разкъсване (руптура) на ретината в тези места. Около 50% от очите, които имат ретинално разкъсване оставени без лечение, развиват отлепване на ретината. То обикновено се наблюдава през първите 6 седмици от появата на мътнините. Появата на голям брой малки точици, наподобяващи “дъжд от сажди” заедно с другите мътнини, увеличава тревогата у пациента. Тези точици са червени кръвни клетки (Еритроцити), чиято поява в стъкловидното тяло говори за разкъсване на ретината и ретинален кръвоносен съд.

Предотвратяване на усложненията

При внезапното появяване на мътнини и “светкавици” е необходимо да посетите очен лекар възможно най-бързо и междувременно да избягвате тежки физически натоварвания. Така своевременно ще бъдат открити и лекувани всички възможни разкъсвания и ще се избегне отлепване не ретината. Обезпокоителни симптоми: 1. Нови мътнини, особено придружени от голямо количество малки “точици” 2. Сянка, покриваща част от зрителното поле на засегнатото око. Добре е да проверявате периферното си зрение всекидневно, особено по време на „рисковия период“ от 6 до 8 седмици след появата на мътнините. Можете да правите това като затваряте здравото око и фиксирате една точка на стената със засегнатото око. В това положение показвате вашите пръсти от страни, от горе и от долу, за да се уверите, че периферното ви зрение е добро.

Ако е намерено ретинално разкъсване?

Ако е намерено ретинално разкъсване, наложително е извършването на лазер терапия за “запечатване” на областта около ретиналното разкъсване и за предотвратяване отлепване на ретината. Това е амбулаторна процедура, която трябва да се извърши в деня на откриване на ретиналното разкъсване. Лазер-лечението намалява вероятността от отлепване на ретината от 50% до 2-3%.

Какво се случва с мътнините?

При повечето очи, мътнините „избледняват“ за период от няколко седмици до няколко месеца. Най-често пациентите привикват към мътнините, които могат и да останат и ги забелязват само когато концентрират вниманието си върху тях.

Ще се случи ли отново?

Вероятността е малка. Задното отлепване на стъкловидно тяло обикновено е определящият симптом. Изключения съществуват, но обикновено задно отлепване на стъкловидното тяло, което не създава проблеми в продължение на 2 или 3 месеца се смята за защитено от отлепване на ретината.

Кое не е мътнина?

Блещукащите светлини или назъбени светещи кръгове, които замъгляват част от полезрението, появяващи се и изчезващи за около 15 минути в рамките на 1 час, обикновено и в двете очи, не са мътнини. Най-често тези симптоми са свързани с мигрена, и дори понякога се появяват без главоболие. (т.нар. “очна мигрена”)

back_btn

0895 44 82 01