google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Сухо око

Сухо око

Какво са сухи очи?

“Сухото око “е често срещан очен проблем причинен от липса или недостиг на слъзна секреция. Сълзите защитават очите като ги овлажняват и “смазват”. При недостатъчно отделяне на сълзи, които да поддържат влагата и комфорта на окото, се наблюдава бодеж, парене, сухота, чувство за чуждо тяло и зачервяване на очите. Най – често дискомфортът е основния проблем при сухото око, водещ пациента при офталмолог. Ако не се предприеме лечение съществува повишен риск от ерозии и инфекции на роговицата.

Какво е слъзен филм?

Нашите очи отделят голямо количество сълзи когато плачем или когато са раздразнени. В нормално състояние, непрекъснато произвеждат малко количество сълзи, които образуват т. нар. слъзен филм.Той се разстила върху окото между всяко мигване и прави повърхността на окото гладка и чиста. Без този слъзен филм, доброто зрение не е възможно. Филмът се състои от три слоя:

1. Маслен слой – изглажда слъзната повърхност и намалява изпарението на сълзите.

2. Воден слой – измива всички чужди частици или дразнители.

3. Мукозен слой – най-вътрешният слой, състоящ се от слуз,който позволява на водния слой да се разстеле изцяло върху повърхността на окото и да запази окото влажно.

Какви са симптомите на сухото око?

Пациенти с този проблем, често се оплакват от чувство за “пясък” в очите, сърбеж и сухота. Други общи симптоми са: горене, парене, зачервяване, гъста секреция и дразнене от светлината. Пациентите могат да се събуждат със “залепнали” клепачи сутрин. Могат да имат трудности при носенето на контактни лещи, които обикновено плуват върху  слъзния филм. Колкото и да е изненадващо, напълването на очите със сълзи също може да е симптом на “сухо око”, тъй като постоянното дразнене на очите предизвиква рефлекторно отделяне на голямо количество сълзи.Тези сълзи обаче се състоят главно от вода, липсват им специфичните съставки, предпазващи от изпарение и затова не могат да предпазват окото

Какво причинява синдрома “сухо око”?

Нормално слъзната секреция намалява с възрастта. Въпреки, че синдромът “сухо око” може да засегне мъже и жени на каквато и да е възраст, жените след климактериум са най-застрашени.Причина могат да бъдат и лекарства, които намаляват слъзната секреция. Тъй като тези лекарства често са необходими, сухото око може да бъде лекувано с „изкуствени сълзи“. “Сухо око “ се наблюдава и като част от заболяване засягащо и други екскреторни жлези в организма (синдром на Сьогрен).

Как се диагностицират сухите очи?

Често обикновен очен преглед е достатъчен. Необходими са тестове измерващи нивото на слъзната секреция. Един широко използван метод е теста на Ширмер, включващ поставянето на лентичка от филтърна хартия под долния клепач за измерване на нивото на слъзната секреция при различни условия.

Лечение

Заменянето на недостатъчните естествените сълзи с изкуствени е най-често практикуваното лечение. Изкуствените сълзи се продават и без рецепта и се използват като капки или гел, които смазват окото и да набавят липсващата влага. Могат да се използват толкова често колкото е необходимо, в зависимост от тежестта на оплакванията: от 1-2 пъти на ден до няколко пъти на час. Запазването на естествено произведените сълзи е друг метод за поддържането на влагата в очите. Нормално сълзите се оттичат чрез слъзните каналчета на горния и долния клепач в слъзната торбичка, а оттам в носа. Слъзните каналчета на клепачите могат да бъдат запушени със специални запушалки временно или постоянно от вашият доктор. Това позволява на очите да останат влажни за по-дълъг период от време.  Всеки фактор, който допринася за сухотата, като твърде топло помещение, сешоар за коса, климатик, ветровити дни или дразнители във въздуха създава дискомфорт за пациентите със сухи очи. Тютюнопушенето е особено голям дразнител. Човек страдащ от сухота в очите може да има нужда само от “изкуствени сълзи“, но тъй като сухият синдром може да доведе до сериозни усложнения в окото, прегледът от специалист офталмолог е необходим.

back_btn

0895 44 82 01