google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Заболяване на роговицата

Заболяване на роговицата

Заболяване на роговицата

Какво е роговица?

Ако си представим окото като камера, роговицата е стъклото пред лещата на камерата. Роговицата е „прозореца“ през, който светлината достига окото и осигурява по-голямата част от фокусиращата сила на очите. Роговични наранявания, заболявания или унаследени състояния могат да причинят намаление на прозрачността и изкривяване на роговицата при което да се блокира свободното преминаване на светлина към ретината в задната част на окото. Това води до намаление на зрението и понякога до слепота. Понякога роговичните наранявания и заболявания могат да бъдат силно болезнени.

Какво може да причини роговично нараняване?

Почти всяко чуждо тяло може да причини нараняване на окото и по-специално на роговицата, която е най-застрашената част на окото. Ножове, моливи и други остри предмети могат да причинят сериозно нараняване на роговицата, а фойерверки, избухващи батерии и токсични химикали, особено основи, могат сериозно да я увредят. При опастност от изгаряне с токсични химикали е абсолютно необходима защита на роговицата чрез измиване на окото с вода. При работа с рискове от нараняване или изгаряне е задължително ползването на защитни очила и други предпазни средства.

Какво причинява роговичните заболявания и дегенерации?

Инфекции (бактериални, гъбични или вирусни) често са причина за сериозно роговично увреждане. Патологична деформация на роговицата (кератоконус), дегенерация след операция от катаракта (едем на роговицата) и някои процеси на стареене също могат да засегнат прозрзчността и здравето на роговицата.

Какво е роговична трансплантация?

Ако роговицата помътнее, единственият начин за възстановяване на зрението е трансплантация на роговица. Роговичната трансплантация (кератопластика) е най-успешна от всички трансплантации на тъкани. Степента на успех зависи от причината за помътняването. Например, роговичната трансплантация поради дегенерация след операция от катаракта или кератоконус има висока успеваемост, докато трансплантация след химическо изгаряне е с по-малък шанс за успех.

Как се прави трансплантация на роговица?

Роговичната тъкан за трансплантация идва от очна банка (тъканта е дарена от близките на починал човек). Направен е списък на пациентите нуждаещи се от трансплантация и се изчаква до появата на подходящ материал. Операцията се състои от замяна на централната част на роговицата на окото на пациента с тази на дарителя. Скоро след операцията, пациентът може да се разхожда и да се върне към обичайните си дейности.

Какво се случва след операцията?

Пълното възстановяване на зрението след операцията за трансплантация може да трае до година след операцията, в зависимост от успеха на лечението и състоянието на останалата част от окото. Както е при всеки вид трансплантация, има вероятност и от отхвърляне на новата тъкан. Главните симптоми за отхвърляне са зачервяване на окото или влошаване на зрението. Ако това се случи, е необходима незабавна консултация с офталмолог дори, ако са минали години след операцията.

back_btn

0895 44 82 01