google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Катаракта

Катаракта

За съжаление, някои състояния на окото са част от процеса стареене. Развитието на катаракта е едно от тях. Всъщност, хората на възраст между 52 и 64 имат около 50% шанс да развият катаракта. До 75-годишна възраст повечето хора имат катаракта и 50% от тях на възраст между 75 и 85 търпят някаква загуба на зрението като резултат на това. През годините, много хора приемат тази загуба на зрение като част от процеса на стареене, но с помощта на съвременните хирургически техники и напредъка в имплантацията на вътреочни лещи, вече не е нужно хората с катаракта на едното или на двете очи да се приспособяват към намаленото зрение. В САЩ хирургията на катаракта е най-често извършваната хирургична процедура при хора над 65-годишна възраст.

Какво е катаракта?

Катарактата е замъгляване на обикновено прозрачната леща на окото. Когато се развива катаракта, лещата става като заскрежен прозорец и може да причини замъгляване на зрението. Лещата се намира зад зеницата и ириса (черната и оцветената част на окото). Лещата се състои от три части: капсула, ядро и кора. Капсулата обгражда кората, която от своя страна обгражда ядро или центъра на лещата. Ако си представите лещата като праскова, капсулата е кожата, кората е месестия плод, а ядро е костилката. (Можете да видите анатомията на окото за повече информация).   Лещата съществува за да фокусира светлината върху ретината (намира се в задната част на окото), за да се получи ясно изображение. Когато се образува катаракта, лещата може да стане толкова непрозрачна, че светлината не може лесно да проникне към ретината. Често катарактата покрива само малка част от лещата и ако няма голяма загуба на зрение, няма нужда от отстраняването й. Но ако голяма част от лещата е засегната, зрението може да бъде значително намалено докато не се отстрани катарактата.

Причини и симптоми

Има много видове катаракта. Повечето са причинени от промяна в химическия състав на лещата, което води до загуба на прозрачността й. Тези промени могат да бъдат причинени от стареене, наранявания, някои заболявания и състояния на окото, някои лекарства (особено стероиди) и наследени или вродени дефекти. Когато нормалния процес на стареене е причината за втвърдяването и помътняването на лещата, катарактата се нарича старческа. Това е най-често срещания вид. Тя може да се появи още на 40-годишна възраст.   Децата също не са защитени. При тях катарактата понякога е наследствена. Може също да бъде причинена от инфекция или възпаление по време на бременност. Този последен вид катаракта се нарича вроден, което означава, че е съществувала при раждането. Нараняванията на окото могат да причинят катаракта на хора на всякаква възраст. Силен удар, пробождане, порязване, химическо изгаряне или много силна топлина могат да повредят лещата и да завършат с така наречената травматична катаракта.   В зависимост от размера и местоположението на замъглените области на лещата, хорат могат да бъдат наясно или не, че развиват катаракта. Ако катарактата е разположена върху периферията на лещата, може да няма промяна в зрението. Ако заоблачаването е в близост до центъра на лещата, обикновено намалява яснотата на зрението. Общите симптоми при развитието на катаракта включват замъглено или удвоено зрение, чувствителност към светлина и блясък, които правят шофирането трудно, по-слабо възприемане на наситеността на цветовете и честа промяна в диоптрите на очилата. Колкото повече се развива катарактата, все по-силните очила вече не подобряват зрението. Зеницата, която нормално изглежда черна, може да претърпи забележими промени в цвета и да изглежда жълтеникава или бяла.

Откриване и диагноза

Обикновено катарактата не може да бъде видяна от външната страна на окото без подходящи инструменти. Ако забелязвате замъглено зрение или други симптоми, трябва да посетите очен лекар възможно най-скоро за преглед. Очният лекар преглежда лещата на окото с различни апарати, за да определи вида, размера и местоположението на катарактата. Вътрешността на окото също се оглежда с уред, наречен офталмоскоп, за да се разбере дали има някакъв друг проблем на окото, допринасящ за замъгленото зрение.

Лечение

Когато катарактата причинява загуба на зрение отразяващо се на способността на човека за работа, хоби и всичко останало, то вероятно вече е време за отстраняването й. В зависимост от индивидуалните нужди, пациентът и офталмологът заедно решават кога е време за операцията. Хирургическата намеса е единственият ефективен начин за премахване на замъглената леща от окото. За щастие, хирургията на катаракта е с висока успеваемост и над 90% от пациентите, които претърпяват операция, възвръщат зрението си. Важно е да се знае, че усложнения като инфекция или загуба на зрение могат да се получат по време или след операцията. При всяка хирургическа намеса добрите резултати не могат да бъдат гарантирани.  След премахването на помътнената естествена леща на окото, пациента се нуждае от леща заместител, за да може окото да фокусира отново. Това са: постоянна вътреочна леща (IOL) –  внедрява се в окото по време на операцията за катаракта, очила за катаракта – по-тънки и по-леки отколкото биха били, но все още по-дебели от повечето стандартни очила, твърди или меки контактни лещи – могат да се носят през целия ден, но се свалят нощем, специални лещи, меки лещи, предназначени за по-продължително носене. Въпреки, че вътреочната леща до момента е най-популярният избор, всеки заместител на естествената леща има преимущества и неудобства. Офталмологът помага на пациента да реши коя леща или комбинация от лещи е най-подходяща за неговия начин на живот и здраве.

Загубата на зрение до голяма степен е лечима или предотвратима

Ако забележите някой от симптомите на катаракта, изброени по-горе, консултирайте се с офталмолог възможно най-скоро. Тъй като катарактата най-често е следствие от процеса на стареене, хора над 40-годишна възраст, които имат в историята на семейството си катаракти, трябва да преглеждат очите си периодично. Въпреки че лекарите все още търсят начини за предотвратяване на развитието на катаракта, доказано е, че излагането на пряка слънчева светлина допринася за развитието на катаракта. Носенето на слънчеви очила с висока защита от ултравиолетови лъчи или шапка с широка периферия при излагане на слънце може да забави развитието на катаракта.   Въпреки, че катарактата е неизбежен проблем в нашия живот, не е задължително тя да причини постоянна загуба на зрението. Съвременните хирургически техники са извънредно надеждни и успешни, 90% от пациентите възстановяват голяма част от зрението си.

back_btn

0895 44 82 01