google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Страбизъм

Страбизъм

Какво е страбизъм?

Обикновено очите работят едновременно, гледат към един и същ обект и изпращат към мозъка информация, необходима за създаването на триизмерно изображение. Това триизмерно изображение дава усещането за дълбочина. При страбизъм двете очи гладат в различни посоки едно спрямо друго. Това означава, че очите не работят едновременно и всяко от тях вижда различна картина, вместо едно общо изображение, както е нормално. Страбизмът може да започне в ранна детска възраст, през юношеството или в зряла възраст. Когато страбизмът започне при деца под 6 години, рядко се получава двойно зрение, защото мозъкът все още е способен да блокира (или подтиска) зрението на отклоняващото се око. В по-късна възраст, двойното зрение е задължителен симптом. Въпреки, че думата „страбизъм” най-често се възприема като кривогледство навътре (езотропия), тя също означава кривене навън (екзотропия) и гледане на едното око нагоре или надолу (хипертропия или хипотропия).

Страбизъм при деца

При малки деца, двата най-често срещани вида страбизъм са акомодативната езотропия, при която очите се кръстосват поради силно далекогледство и вродената езотропия, при която децата са родени с тенденцията към кривене. При деца, страбизмът по-рядко е причинен от травма на главата и заболявне, което засяга мозъка или нерви, водещи към окото, като тумори, хидроцефалия (вода в мозъка) или церебрална парализа. При деца със страбизъм, може да се получи амблиопия. Често наречена “мързеливо око”. Амблиопията настъпва, когато мозъкът скрие изображението на едното око за толкова дълго, че зрението на това око се понижава постоянно. В повечето случаи лечението е лесно – закрива се по-силното, по-развито око и така по-слабото око се принуждава да работи. Закриването трябва да бъде направено внимателно, според лекарските предписания, за да се избегне евентуално увреждане на по-силното око.

Страбизъм при възрастни

При възрастни, страбизмът обикновено причинява двойно зрение. Причината може да бъде травма на главата и заболяване, което засяга нервите, като множествена склероза. Поддържането на високо кръвно налягане, диабет, тумор или аневризма на кръвоносните съдове захранващи мозъка могат да причинят парализа на мускулите, които движат окото.

Лечение на страбизъм

Различните форми на страбизъм се лекуват по различен начин. В много случаи решението е лесно – очила за корекция на далекогледството, позволяващи по-добро фокусиране. Като цяло акомодативната езотропия се лекува по този начин. Наследствената езотропия, обикновено е причинена от проблеми в мускулите, които движат окото. Тези мускули трябва да бъдат оперирани, за да се изправят очните оси. Често при наследствена езотропия и наличието на амблиопия (мързеливо око) се закрива здравото око, за да се стимулира работата на по-слабото. След като се коригира амблиопията, очите могат да бъдат изправени оперативно. Други методи за лечение включват упражнения и инжекции в очните мускули с лекарство, наречено BOTOX. Инжекцията с BOTOX временно отпуска мускула, позволявайки на противоположния мускул да стегне и изправи окото. Въпреки, че действието на лекарството се изчерпва след няколко седмици, в някои случаи изкривяването може да бъде коригирано за постоянно.

Хирургическа намеса при страбизъм

Офталмологът прави малък разрез в тъканта, покриваща окото (конюнктива), за да достигне очните мускули. По време на операцията се разместват определени мускули. Възстановителният период е кратък. Обикновено пациентите се връщат към обичайните си дейности в рамките на няколко дена. След операцията могат да бъдат използвани очила или призми. В много случаи в по-късните етапи могат да бъдат необходими и други хирургически намеси, за да запазят очите изправени. Като операция, корекцията на очния мускул носи минимални рискове. Възможни са инфекции, кървене и други редки усложнения. Обикновено, операцията при страбизъм е безопасно и ефективно лечение на кривогледство. Но не може да замести очилата или лечението на амблиопия.

Решението – ранна диагностика

Ранната диагноза, поставена от специалист по заболяванията на очниите мускули, позволява навременно и правилно лечение, което е най-добрият начин очите да заработят едновременно. Амблиопията е състояние на окото, което често е свързано със страбизма.

back_btn

0895 44 82 01