google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)

Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)

Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)

Оперативната интервенция с цел отстраняване на катаракта днес е рутинна операция. Тя е свързана и с имплантация на вътреочна леща (ВОЛ), която компенсира рефракцията (пречупващата, фокусираща сила) на окото. Тази интервенция днес се предлага на пациентите и с цел корекция на диоптрите и компенсиране необходимостта от корекция за близо и за далеч.

За да бъде пациентът доволен от  интервенцията са необходими редица предпоставки. На първо място това е качеството на хирургичната интервенция. Всяка оперативна интервенция носи потенциал от усложнения. В ръцете на опитен хирург те се свеждат до минимум. От страна на пациента, също, в много от случаите са налице редица специфики и предпоставки за усложнения като слабост на съединителната тъкан, което може да доведе до луксация (изместване на лещата), слабост на роговицата (малък брой ендотелни клетки -ендотелоепителна дистрофия), което да доведе до декомпенсация на роговицата в следоперативния период и помътняване с намаление на зрението.

Важно е дали е налице катаракта и дали оперативната интервенция е медицински показана. Във възрастта до  45 години човешкото око има запазена акомодация, като тя отслабва прогресивно след 50 години. Отстраняването на лещата на окото преди 45 години води до акомодативна дисфункция. Навлезлите в практиката през последните години премиум (или луксозни лещи) с възможност да осигурят два или три фокуса, дават възможност за компенсация на липсващата акомодация. Предложението за имплантация на такава леща трябва да бъде подробно обсъдено с пациента. Той трябва да знае добрите и лошите страни, алтернативите, възможните усложнения. Дискутира се също като неинвазивна алтернатива лазерната корекция на зрението. При липса на катаракта и възраст под 50-55 години това е предпочитаният избор. Наличието на голяма рефрактивна грешка (много висок диоптър), както и лещената дисфункция (намалената способност за фокусиране след 50-55 години) могат да бъдат показание за вграждане на вътреочна леща с цел корекция на зрението.

Стандартната ВОЛ е монофокална – може да осигури един фокус, който по избор на пациента може да бъде за далечна дистанция или за близка. Така например, при очи с високостепенно късогледство често се предлага монофокална леща с таргет малко късогледство, което дава възможност на пациента да чете без очила и да ги носи за телевизия. Това има отношение към невроадаптацията. Друга алтернатива при имплантация на еднофокусни лещи е в едното око да се имплантира леща с фокус за далеч, а в другото – такава с фокус за близка дистанция. Това се нарича моновижън и дава възможност за осигуряване на функционално зрение на различни дистанции с еднофокусна леща (по-нисък ценови клас).

Какво представляват премиум лещите? Това са лещи от висок технологичен клас, които позволяват постигане на добро зрение на различни фокусни разстояния. Премиум лещите са различни видове:

 • Бифокални – с два фокуса – за близо и за далеч
 • Трифокални – с три фокуса – за далеч, за интермедиерна дистанция (компютър) и за близо
 • Лещи с удължен фокус (EDOF)
 • Ad-On IOL
 • Акомодативни лещи

Бифокалните и трифокалните имат специфичен дизайн с рингове (кръгове) на светлоразсейване, които могат да дадат някои оптични феномени като заслепяване, ореоли около светлинни източници на тъмно. Тези лещи разпределят светлинния поток в две или три зони, което е свързано с намаление на контраста в зрителното възприятие. Комерсиалните варианти са много и в различен ценови диапазон. Не са подходящи при пациенти със съпътстваща очна патология, при единствени очи, при липса на стереозрение. При наличие на значим роговичен астигматизъм трябва да се предложи торичен вариант на мултифокална леща или на втори етап астигматизмът да се докоригира с лазерна процедура (LASIK).

Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)Мултифокална леща

Лещите с удължен фокус се появиха на пазара след 2014 г. с цел да компенсират недостатъците на мултифокалните лещи. Най-популярни са лещите Tecnis Symfony (Johnson & Johnson Vision), LARA (Zeiss), Oculentis Comfort. Tези лещи осигуряват добро качество на зрението за далечна и интермедиерна дистация. Близката дистанция изисква очила. Не са зависими от ширината на зеницата, друга очна патология и не дават светлинни феномени.

Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)Леща с удължен фокус (Oculentis)

Add-Onn IOL са най-новото на пазара на вътреочни лещи. Това са  дву- и три-фокусни лещи, които могат да се имплантират в очи оперирани с еднофокусна леща. При липса на адптация могат да бъдат отстранени. Първата такава леща е Liberty.

Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)Liberty IOL

Акомодативните лещи имитират движението на естествената леща. Crystalens е първата акомодативна леща. В процес на разработване са и други. Те нямат страничните ефекти на мултифокалните лещи, но за съжаление не дават задоволителен близък фокус.

Каква леща да избера? Premium IOL’s (Луксозните лещи)Crystalens

 

Какво е важно да се знае:

 • Някои очи поради анатомични особености не са подходящи за мултифокални лещи. В тази група влизат пациенти с лекостепенно и високостепенно късогледство; пациенти с с голямо отклонение между оптичната и зрителната ос – това води до децентрация на лещената отика и ниско качество на следоперативното зрение.
 • Преди да се предложи премиум леща, трябва да се направи детайлен преглед, който включва определяне на тоталната рефрация, роговична аберометрия, ОСТ, оглед на очно дъно, измерване аксиалната дължина на окото.
 • Важно е да се изключи друга съпътстваща патология като глаукома, възрастова дегенерация на макулата, епиретинална мембрана в макулата и други. Периферни дегенерации на ретината трябва да бъдат третирани с профилактичен лазер предоперативно.
 • Някои професии не са съвместими с мултифокалните лещи – професионални шофьори, художници.

Решението за имплантация на премиум леща трябва да бъде взето при добра информираност относно педимствата и недостатъците. Не на последно място трябва да се знае, че е необходима невроадаптация към новата оптика. Това изисква търпение и позитивна настройка.

д-р Даниела Митова, Очна клиника Света Петка – гр.Варна

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

6 + fourteen =

0895 44 82 01