google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Кератоконус – лечение

Кератоконус – лечение

statiya-keratokonus

д-р Петрана Стойчева
Очна клиника Света Петка – гр.Варна

Кератоконусът е дегенеративно заболяване на роговицата на окото с прогресивен ход. Засяга и двете очи в различна степен. Началото на заболяванетo обикновено e в ученическа възраст и по-често около пубертета. Характеризира се с влошаване на зрението, което се дължи на промяна в кривината и формата на роговицата и намаляване на дебелината ѝ. Това води до промяна на рефракцията (диоптъра) на окото, най-вече за сметка на нарастващия астигматизъм. В по-напредналите случаи в зоната на най-тънката част на роговицата се образуват мътнини, които силно намаляват прозрачността на роговицата и значително намаляват зрителната острота. Съществува и така нареченият “остър кератоконус” (хидропс на роговицата). Това е състояние на рязко влошаване на зрението, съпроводено с болка в окото и сълзотечение. То налага спешни мерки и лечение от офталмолог.

Кератоконус – лечение

В много случаи при кератоконус зрението се променя бавно, по-изразено на едното око в сравнение с другото и детето трудно разбира, че има проблем. Често това заболяване се открива случайно при преглед по друг повод. Редовните профилактични прегледи биха могли да открият началния стадий на заболяването и да предотвратят сериозното увреждане на зрителната острота.

Клинични симптоми на кератоконус са:
-често сменяне на диоптрите на очилата,
-наличие и промяна на астигматизма в очилата,
-трудно коригиране на зрението с очила,
-заслепяване от слънчева и изкуствена светлина,
-често сълзене и дискомфорт на очите.

За скрининг на кератоконус се налага да се направят изследвания на роговицата със специализирана апаратура за роговична топография. Скринингът потвърждава или отхвърля подозрението за заболяването. Съществува и така наречената ”скрита форма” на кератоконус, при която няма категорични потвърждаващи данни, но има параметри от корнеалната топография, които са извън стандартите и налагат стриктен контрол на роговицата през определен от офталмолога период.

Начини на корекция на зрението при кератоконуса са:
– очила,
– меки лещи,
– хибридни лещи,
– твърди контактни лещи с висока газова пропускливост.

В началните стадии на заболяването зрителната рехабилитация е само с очила и стриктен контрол на корнеалната топография. В по-напредналите му стадии корекцията на диоптрите с очила е много трудна или невъзможна. В тези случаи се напасват твърди газпроницаеми контактни лещи. В много напреднал стадий на кератоконус не е възможна корекция с твърди контактни лещи поради променената топография на роговичната повърхност и изразената непоносимост към тях. При тези случаи се препоръчва оптимизирана корекция с есхимерен лазер в комбинация с роговичен крослинкинг или оперативно лечение – трансплантация на роговица от донор (пенетрираща кератопластика).
При липса на динамика в параметрите на роговичната топография състоянието се контролира през 6 месеца. Този период може да се съкрати при по-млади пациенти, тъй като при тях развитието на кератоконуса е с по-агресивен ход. При влошаване на състоянието се назначава корнеален крослинкинг (CXL).
Корнеалният крослинкинг е процедура, при която се цели да се заздрави роговицата и да се спре развитието на заболяването. Това е сравнително нова процедура с революционно значение, тъй като преди откриването ѝ не е съществувало лечение на кератоконуса. При нея се третира роговицата с рибофлавин (витамин B2) и в последствие се облъчва с ултрвиолетова светлина. По този начин се стартира процес на образуване на здрави връзки между колагеновите фибрили в роговичната тъкан, като процесът продължава 6 и повече месеца. Това води до трайно заздравяване на роговицата и спиране на прогреса на кератоконуса.

CXL

След дезинфекция на клепачите в стерилни условия се премахва по механичен път повърхностния слой клетки (епител) на роговицата. В продължение на 30 мин. се накапва разтвор на 0,1% Riboflavin и се облъчва роговицата с UVA 365nm за около 10 мин. След промивка се накапват антибиотични капки, поставя се мека терапевтична контактна леща и предпазен шилд. Контролни прегледи се провеждат на следващия ден, на първа седмица, първи, трети и шести месец.
Терапевтичната леща се сваля на 7-10 ден след процедурата. Характерни след процедурата са дискомфорт, сълзене, дразнене от светлина в третираното око, замъглено зрение, които отзвучават за около един ден. От самото начало се предписват антибиотични капки и изкуствени сълзи. През първия месец след процедурата зрението постепенно се подобрява до изходното ниво.
Процедурата крослинкинг се осъществява еднократно, но в редки случаи, като тежко протекла бременност, съпътстващи заболявания на окото, оперативни интервенции, е възможно да бъде повторена.
Целта на крослинкинга е да заздрави роговичната тъкан и да спре развитието на заболяването. Тя няма за цел корекция на зрението, но при много от пациентите се наблюдава и подобрение на зрителната острота в следствие на промяна на роговичната топография.

Комбинирана процедура TransPRK + CXL

При повече от пациентите е възможна едноетапна комбинирана процедура – лазерна корекция (TransPRK) на част от диоптрите в комбинация с корнеален крослинкинг (CXL). Целта на комбинираната процедура е да се оптимизира роговичната повърхност и едновременно да се заздрави роговицата. При тази процедура се осъществява т.нар. “нормализация” на роговицата с цел по-добра корекция с очила или по-добро напасване на контактните лещи за корекция на зрението след процедурата. Тя не отменя носенето на очила или контактни лещи след корекцията. Оптиката на окото търпи промяна в продължение на шест месеца, а понякога и след това. След този период е възможно напасване на актуална контактна корекция или предписване на очила. Процедурата е едноетапна и започва с лазерна корекция, след което преминава в стандартната процедура за роговичен крослинкинг. Терапевтичното поведение и контролните прегледи са същите като при CXL.

Пенетрираща кератопластика

При много тънка централна част на роговицата, с изразени мътнини и невъзможност за достигане на полезна зрителната острота, се предлага трансплантация на роговица. Това е операция, при която централната част на изтънялата и непрозрачна роговица се отстранява и на нейно място се пришива роговичен трансплант от донор.
Назначават се антибиотични и кортикостероидни капки за определен период. Възстановителният период е продължителен и налага редовни контролни прегледи, лечение и грижи от страна на лекар и пациент. След преминаване на постоперативния период може да се предпише оптична корекция с очила или контактни лещи. Възможно е и провеждане на лазерна корекция след определен период от време.

Други методи на корекция на кератоконус

Съществуват и други методи за корекция при кератоконус:
– корнеални пръстени – импланират се в дълбоките слоеве на роговицата. Целта е да се оплоскости тази част от роговицата, която е много стръмна поради развилия се кератоконус.
– кондуктивна кератопластика – с термо сонда се правят апликации в определени зони на роговицата с цел да се промени нейната оптика. В съвременната офталмология тя няма широко разпространение.

Комбинирани процедури

Възможни са и комбинации от няколко процедури. При тях се цели овладяване на роговичното разтягане (ектазия) и частична или пълна корекция на рефрактивната грешка (диоптрите) с цел зрителната рехабилитация:
– лазерна корекция + CXL,
– CXL + корнеални пръстени,
– лазерна корекция + корнеални пръстени + CXL,
– вграждане на вътреочна леща + лазерна корекция +CXL.

Подходът при всеки пациент е индивидуален и зависи от стадия на заболяването, степента на аметропията (диоптър), финансови възможности и други. Изисква задълбочен анализ на данните от изследванията – корнеална топография, пахиметрия, аберометрия и други.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

four − three =

0895 44 82 01