google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД)

Влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД)

Влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД)

Влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД)

Интервю на д-р Даниела Митова във в.„Трета възраст”, 2019г.

Възрастовата дегенерация на макулата е социално значимо заболяване, от което страдат  около 200 милиона души в  света, като се очаква до 2040 година те да достигнат 300 милиона. Заболяването има суха и влажна форма. Сухата форма е предшественик на влажната. При нея се натрупват отпадни продукти от обмяната (друзи). При напредване на заболяването в тъканите се развива атрофия или прорастват кръвоносни съдове в дълбоките слоеве на ретината, които увреждат централното зрение. Днес вече има профилактично лечение за това заболяване. 2RT e иновативна технология, наночестотен лазер, който води до реювенация (подмладяване) на ретината. Тази лазерна стимулация се прилага при сухите форми и намалява четирикратно риска от развитие на влажна форма на заболяването. Само Очна клиника“Света Петка“ – гр. Варна, разполага с тази технология.

     1. Какви са симптомите, които трябва да са сигнал да отидем при специалист?

Ранни симптоми липсват. При напредналите сухи и влажни форми пациентите могат да забележат постепенно или рязко намаление на зрението. В някои случаи може да има деформация на образите -разкривяване на правите линии (метаморфопсии). Препоръчваме профилактични прегледи след 50 годишна възраст. Днес профилактиката е най-доброто лечение. Ранното лечение осигурява запазване на качествено зрение.

      2.Какви са административните стъпки – диспансеризират ли се пациентите?

За да се лекува пациентът по Здравна каса, трябва да се изготви протокол, който включва редица изследвания – Флуоресцеинова ангиография, ОСТ, офталмологичен статус. Обособени са центрове по места, които подготвят тези протоколи. Очна клиника “Света Петка“ – гр.Варна е център за подготовка на протоколи. Протоколът трябва да се подаде в Регионалната здравна каса. От там той се изпраща в НЗОК в гр. София за одобрение и пак се връща в Регионалната каса. С вече одобрения протокол, личният лекар предписва медикамента, който пациентът закупува от аптека.

Влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД)

       3. Лечението и лекарствата заплащат ли се от НЗОК? А изследванията? И ако някои не се заплащат, но е препоръчително да се правят – кои са и ориентировъчни цени? В кои болници ги има – само в големите градове ли?

Единственият медикамент за лечение на влажна форма на макулена дегенерация, одобрен за очна употреба, е Eylea. Oт една година Здравната каса поема 75% от цената на медикамента. Изследванията, необходими за изготвяне на протокола не се поемат от касата. Цената в Очна клиника “Света Петка“  – гр.Варна, е 150 лева. Пациентът заплаща за поставяне на медикамента, а проследяването е безплатно в рамките на 6 месеца.

       4. На какви нива е лечението на макулната дегенерация в България? Как е разпределено в страната? Всички очни лекари ли са запознати с терапията?

Лечението на влажната форма на макулена дегенерация е доживотно, като налага постоянно контролиране на състоянието и продължително лечение.  Често пациентите по финансови съображения го прекъсват за дълги периоди, което води до загуба на зрение. Лечението започва с т.н. индукционна (натоварваща) фаза, през която се поставят три последователни през месец интравитреални инжекции. След това подходът е индивидуализиран. При нужда апликациите продължават през месец до стабилизация на състоянието. Разреждане на апликациите през два или три месеца е възможно след стабилизация. Правим опит да комбинираме  стандартното лечението с антиVEGF (Eylea) с други медикаменти (дългодействащ кортизон) или 2RT с цел разреждане на интравитреалните апликации.

      5. Много възрастни смятат, че е в реда на нещата да не довиждат, заради ЕГН-то. Нормално ли е?

Намалението на зрението винаги е симптом на заболяване. Това може да бъде катаракта, възрастова дегенерация или съдов инцидент на ретината или зрителния нерв, глаукома и редица други заболявания. Зрението не намалява заради възрастта.

       6. Ако имаме вече някакъв проблем с очите – късогледство, далекогледство, екзофталм, глаукома например, нараства ли шансът да се развие макулна дегенерация или няма зависимост?

Няма връзка между други очни състояния и възрастовата дегенерация на макулата. Често, обаче, при пациентите с дегенерация има и глаукома. Вероятно съществуват общи механизми на дегенерация като оксидативния стрес. Пациентите с високостепенно късогледство също имат повишен риск от развитие на макулена дегенерация.

       7.Колко често трябва човек да проверява очите си?

Веднъж годишно, при липса на други показания.

      8. Има ли генетична обусловеност в очните заболявания? Ако имаме проблеми с очите значи ли, че трябва да водим и караме и наследниците си да ходят на очен лекар?

Възрастовата дегенерация е генетично заболяване. Счита се, че при наличие на родственици, рискът е повишен. Голяма част от очната патология е наследстено убусловена.

     9. Има ли „храна” за очите? Казват, че морковите и боровинките са полезни. Какво трябва да съдържа менюто ни?

Антиоксидантите в храната или хранителните добавки като цяло се считат за добра профилактика на дегенеративните заболявания. По-нови проучвания, анализиращи различни генотипове при макулената дегенерация и техния отговор към антиоксидантите показва доста противоречиви резултати – при някои генотипове антиоксидантите намаляват риска от прогресия, при други го увеличават.

     10. Има ли природни методи с билки за лечение или съпътстваща терапия на очни заболявания?

Не.

      11. В йога има упражнения за очите. Те вършат ли работа наистина като профилактични грижи?

Те са подходящи при очна умора, с цел отпускане на акомодацията (фокусиращия механизъм). Нямат място при глаукома, макулена дегенерация и катаракта.

     12. Могат ли да шофират хората с макулна дегенерация? Какви дейности трябва да избягват?

За любители е необходимо двуочната зрителна острота да бъде повече от 80% (0,8) и запазено периферно зрение. Пациентите с възрастова дегенерация имат добро периферно зрение. Нарушенията в централното зрение зависят от стадия на заболяването. При наличие на добро зрение те могат да шофират безопасно.

Как да пазим очите си от слънчевите лъчи? Какви очила да изберем?

Протекцията от UV лъчение изисква специални филтри. Това е от компетенцията на оптиците.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

one × 4 =

0895 44 82 01