google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия

Превенция на диабетна ретинопатия

Превенция, скрининг, мултидисциплинарен подход и ефективни терапии

Автор: Доц. д-р Тошо Митов д.м., Очна клиника „Света Петка”, Варна

Диабетът засяга почти 350 милиона човека в цял свят и се превръща в епидемията на 21-ви век. Половината от засегнатите са в активна възраст – между 40 и 59 години. Диабет втори тип засяга 6% от възрастното население на земята, 80% от които са граждани на развиващите се страни. Световната здравна организация предупреждава, че през 2030 година диабетът ще бъде седмата водеща причина за смъртност на населението. До тогава броя на хората с диабет ще достигне 552 милиона, а глобалните разходи за здравеопазване ще достигнат почти 500 милиарда долара.

Diabetic-Retinopaty

Диабетната ретинопатия (ДР) е едно от основните усложнения, причинени от диабета водещо до слепота при неправилно или ненавременно лечение.
Въпреки, че се счита, че разпространението на ДР има етнически вариации, това е глобално разпространено състояние и все още един от основните проблеми за решаване пред здравните системи в световен мащаб. Според Уисконсинското епидемиологично проучване на диабетната ретинопатия (стартирало през 1979 година) и Американския национален очен институт, разпространението на ДР и ретинопатията увреждаща зрението са съответно 86% и 42% при диабет от първи тип и 40% и 8.2% при диабет от тип 2.

Диабетният макулен едем (ДМЕ) е застрашаваща зрението проява на диабетната ретинопатия. Разпространението му варира от 0% до 3% при ранно диагностицирани пациенти и достига до 28-29% при пациенти, които страдат от диабет от поне 20 години.
Наскоро Американската диабетна асоциация разпространи с декларация предложение за стандартизиране лечението на диабета. Стратегии, включващи мултидисциплинарност, групов подход, навременни и основани на научни сведения и факти решения за лечение, както и активна роля на пациентите при управлението на състоянието им.

„Действията за превенция, скрининг и лечение на ДР в днешно време са добре установени, затова от тук нататък всички усилия трябва да бъдат насочени към ранна диагностика и забавяне както в началните стадии, така и в прогресивните фази на това опустошително усложнение на диабета.”
Доц. д-р Тошо Митов д.м., Очна клиника „Света Петка”, Варна

Превенцията играе важна роля при овладяването на диабета и диабетната ретинопатия. Това е само една от всичките стъпки, която обаче е в състояние да спести редица неудобства, страдания и средства на пациента. Прости действия, като например контрол на телесното тегло (редуциране с 7% на тегло), физическа активност (умерена физическа активност, като напр. ходене пеша по 150 минути седмично), здравословен хранителен режим и отказване от цигарите, са в състояние да предотвратят или поне забавят диабета и свързаните с него усложнения.
При пациенти с висок риск може да се има предвид терапия с Metformin (Glucophage). Препоръчителен е годишен мониторинг на пациенти в преддиабетен стадий, както и скрининг и лечение на променливите рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Контрола на нивата на кръвна захар, кръвното налягане и серумни липиди са също сред важните мерки, които могат да забавят проявата и прогресирането на ДР.
Хипергликемията е широко известна, като ключов рисков фактор за развитието  на ДР. Понижаването на гликирания хемоглобин под 7% е в състояние да редуцира риска от появата или да предотврати влошаването на микроваскуларни усложнения като диабетна ретинопатия.
Ранното откриване, навременното насочване на пациентите към специалист, бързото и ефективно лечение са в основа на правилното поведение при ДР. Подходящи скринингови програми трябва да са главна цел за националната система на здравеопазване, защото такива програми ще доведат до предотвратяване инвалидизирането на много хора, а също и до значителни икономии на средства.
Пациентите с диабет от първи тип трябва да бъдат прегледани от очен лекар 5 години след откриване на заболяването. Пациентите с диабет тип 2 трябва да бъдат консултирани от офталмолог още при диагностицирането на диабета и да бъдат преглеждани поне веднъж годишно.  По-чести или по-редки прегледи могат да се планират в зависимост от стабилността/прогресията на ретинопатията. Жени с диабет, които забременеят или планират да забременеят е необходимо да се прегледат при специалист офталмолог още през първия триместър, след което да се осъществяват регулярни прегледи през цялата бременност, както и контролен преглед 1 година след раждането.
В момента за пациентите са достъпни значителните подобрения в скрининговите технологии, което от своя страна позволява по-бързи, по-обективни и по-ефективни кампании. Телемедицината заедно с ретиналната фотография и дистанционното разчитане би могла също да увеличи ефективността, да намали разходите и в бъдеще дори да позволи себенаблюдение на ретиналния статус.

lazerna-fotokoagulaciaЛазерната фотокоагулация е основен способ за лечение на ДР и ДМЕ. Ролята на лазерната фотокоагулация е основна в лечението на прогресивните етапи на ДР, но в днешно време тя много успешно се съчетава с интравитреално или субтеноново приложение на anti – VEGF медикаменти или кортикостероиди. Нова надежда в бъдеще се възлага на по-малко инвазивните лазерни терапии, т. нар. подпрагови терапии.

 

Препарата Lucentis (ranibizumab, от лицензирания производител Genentech/Novartis) към настоящият момент е одобрен за лечение на ДМЕ, Eylea (aflibercept, на компанията Regeneron/Bayer) наскоро показа обещаващи резултати във втора и трета фаза на проучванията и Avastin (bevacizumab, на фармацефтичната компания Genentech/Roche), който е често използван „оф лейбъл” препарат.

 

 

makulen-edemИнтравитреалните стероиди бяха също оценени при лечението на ДМЕ поради противовъзпалителните и anti – VEGF свойства, които притежават. Устойчиви системи за освобождаване на дексаметазон – кортизонови импланти (Ozurdex, на фармацевтичната компания Allergan) и флуоцинолон ацетонид (Iluvien, на компанията Alimera Sciences).
В Очна клиника „Света Петка”, Варна ежедневно се прилага мултидисциплинарния, групов подход за лечение на диабетна ретинопатия и произтичащите от нея усложнения, който е изцяло основан на най-актуалните научни сведения и ефективни терапии. Усилията на специалистите от клиниката са насочени както към успешно лечение, така и към образоване на пациентите за ползите от ранната диагностика и малките промени в начина на живот, които могат да доведат до превенция и овладяване на това състояние в ранните му стадии.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

9 − 1 =

0895 44 82 01