google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Здраве и безопасност за детските очи

Здраве и безопасност за детските очи

Здраве и безопасност на детските очи

Автор: Доц. д-р Тошо Митов, д.м., Очна клиника “Света Петка”, Варна

pic-bebeПроследяване на зрителните функции е важна част от грижата за доброто здраве на Вашето подрастващо дете.

НОВОРОДЕНИТЕ
Когато Вашето бебе се появи на „бял свят”, неговите очи са недоразвити. Бебето може да различи формата на своята майка и може да направи разлика между светлина и тъмнина, но способността за фокусиране все още не се е развила. Новородените реагират най-добре на обекти, които са разположени на около 30 см, а най-силно ги привличат ярко оцветени и много контрастни обекти. Характерно за тях е, че зрителното поле достига 90%.

3 МЕСЕЦА
На тримесечна възраст бебетата развиват координацията между двете очи. Това им позволява да възприемат образи в дълбочина и да изучат пространствените отношения между предметите. В тази възраст повечето бебета са способни да проследят движещ се обект. Цветовете и детайлите в движение впечатляват бебетата повече и способстват развитието на зрението им. Те започват да посягат за играчки в полето на зрението си.

3 ДА 6 МЕСЕЦА
Когато бебето е на възраст между 3 и 6 месеца, ретината в окото вече е добре развита. Зрителната острота е достатъчно добра, за да им позволи различаването на малки детайли. Възприятието за дълбочина продължава да се развива.

6 МЕСЕЦА
На 6-месечна възраст очната ябълка на Вашето бебе  е около 2/3 от размера на възрастното око. На тази възраст и двете очи работят заедно и възприятието за дълбочина продължава развитието си.

1 ГОДИНА
На 1 година се развива координацията между очите и ръцете и може да се усъвършенства чрез игри включващи посочване, хващане, хвърляне и поставяне.

ОТ 2 ДО 5 ГОДИНИ
В предучилищна възраст обикновено децата обичат да рисуват и разглеждат картинки. Книжки с илюстровани приказки могат както да ангажират вниманието на детето, така и да помогнат за усъвършенстване координацията между зрение и слух.
Добре е да имате предвид и помните, че с напредването в училище размера на шрифтовете в учебниците ще намалява.  Също така, малките ще започнат да използват „черната дъска” и/или компютър за някои задачи.

ПРОБЛЕМИ НА ЗРЕНИЕТО
Без професионален, щателен преглед някои основни зрителни промени и проблеми могат да не бъдат констатирани на време.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА ЗРЕНИЕТО
Това са само някои от рисковите фактори, които могат да увеличат шансовете Вашето дете да има проблеми със зрението:

 • Инфекции по време на бременността;
 • Сърдечно-съдови заболявания при бебетата;
 • Всякакви проблеми свързани с отклонения в структурата на очите на детето по рождение;
 • Генетична обремененост;
 • Проблеми със слуха;
 • Преждевременно родени деца;
 • Травми на очите от всякакъв характер.

Без добро зрение, способността на детето да се учи и разбира света около себе си намалява значително. Тъй като много зрителни увреждания започват в най-ранна възраст, ранното диагностициране и правилната грижа са ключа към осигуряване на успех и независимост на Вашето дете за цял живот.
Подсигурете ранното диагностициране на зрителни проблеми на Вашето дете като запазите час за качествен преглед при висококвалифициран офталмолог поне веднъж годишно. Ако забележите някои от следните проблеми, между ежедодните прегледи, веднага сигнализирайте Вашият офталмолог:

 • Често търкане на очите или премигване;
 • Често главоболие;
 • Закриване и/или пресвиване на едното око;
 • Трудно или твърде кратко задържане на вниманието;
 • Нежелание за четене или поставяне на материалите за четене прекалено близо до очите;
 • Кривене на едното или двете очи;
 • Виждане на двоен образ;
 • Твърде често изтърване на реда по време на четене и писане;
 • Затруднения при по-продължително четене (умора).

Освен с изключително подготвени специалисти, очна клиника „Света Петка” Варна разполага с уникална технология за замерване на оптиката на деца в най-ранна детска възраст. Още от шестия месец!

handheldPaediatricAutorefractorsA09

Детският авторефрактометър PlusOptix A09 осигурява 4 уникални възможности:

 • Едновременно изследване на двете очи;
 • Дистанционно замерване – на 1 метър от пациента;
 • Продължителност на изследването под 1 минута;
 • Замерването може да се осъществи с и без очила.

Тези уникални възможности правят детският авторефрактометър много ефективен инструмент за осигуряване на информация за оптиката на очите на превербални и некооперативни малки пациенти.
Рефртактометърът осигурява надеждно измерване на късогледство, далекогледство, астигматизъм, леки форми на страбизъм. Използван в контекста на първичен преглед, без разширяване на зениците, детския авторефрактометър осигурява ценна информация (включително cylinder и axis) за последващ по-задълбочен преглед с разширяване на зениците.

Цената на преглед с детски авторефрактометър PlusOptix A09 е 25 лева.
Можете да получите допълнителна информация и да запазите час за преглед  всеки ден от понеделик до петък между 09:00 и 17:00 ч. на телефон: 052/610 373, както и на сайта на „Очна клиника Света Петка”, Варна www.st-petka-eyeclinic.bg.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

seventeen + three =

0895 44 82 01