google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Амблиопия

Амблиопия

Какво е амблиопия?

Амблиопия или „мързеливо око“, както е наричано понякога, е медицинският термин за слабо развитие на зрението, обикновено на едното око, най-често при малки деца. В повечето случаи, амблиопията е причинена от по – слабото използване на едното око за сметка на другото. В действителност, това е заболяване на клетките на мозъка, които контролират зрението на едното око, а не проблем на самото око. Причините за амблиопия са много и различни. Амблиопията може да бъде причинена от нещо толкова елементарно като разлика в рефракцията на двете очи до нещо толкова сложно като катаракта, но най-честата причина е страбизма. Амблиопията е сравнително често срещано заболяване и засяга приблизително 2 или 3 от всеки 100 човека.

Развитие на нормално зрение

Новородените деца имат развито зрение и с използването му по време на първите месеци живот, то се подобрява непрекъснато. През първите няколко години от детството, зрителната система се променя бързо и зрението се развива. Ако през този период, едното око изпраща ясно изображение към мозъка, а другото – дефирмирано или двойно, мозъкът пренебрегва окото, изпращащо по-лошо изображение и просто намалява зрението му. Това ще спре или ще увреди развитието на клетките на мозъка, които контролират зрението на това око. След деветата година, зрителната система на детето обикновено е напълно развита и не се променя повече (въпреки, че някои изследвания върху амблиопията показват подобрение и при деца на 12 годишна възраст). Много е важно децата да развият еднакво зрение на двете очи, така че очите да функционират нормално в детска и в зряла възраст. Добрата острота на зрението на двете очи е жизненоважна за децата, за да успяват в училище, в спорта или във всяка друга дейност, изискваща добра координация, усещане за дълбочина или ясно зрение. Когато деца с нелекувана амблиопия порастнат, изборът им на професия е ограничен и ако случайно загубят зрението на здравото си око, практически остават почти слепи. Поради това е много важно за родителите да прегледат очите на децата си при специалист офталмолог колкото е възможно по-рано. Зрението може да бъде тествано при много малки деца и се препоръчва това да се осъществи най-късно до 4 годишна възраст.

Причини за амблиопия

Амблиопията може да бъде причинена от разнообразни състояния, които се намесват в нормалното зрение на едното око или пречат на очите да функционират едновременно. В някои случаи, състоянията, свързани с амблиопията могат да бъдат и наследствени. Най-често амблиопията е причинена от едно от следните три състояния:

1. Неравностойни очи (състояние известно като страбизъм)

2. Голяма разлика в рефрактивната сила (фокуса) на очите, което създава условия едното око да фокусира добре, а другото – не.

3. Замъгляващо зрението препятствие, като катаракта на едното око.

Амблиопията се получава най-често при неравностойни или кръстосани очи (страбизъм). В този случай, мозъкът спира зрението на неравностойното око, за да избегне двойно зрение и детето започва да използва само по-силното око. Кръстосаните или неравностойни очи могат да бъдат изправени по различни начини – от упражнения до специални очила или оперативна намеса. Амблиопията може да бъде лекувана преди или след изправянето на очите. Голямата разлика между рефрактивната сила на очите е втората по честота причина за амблиопия. Когато едното око е по-късогледо, далекогледо или с по-голям астигматизъм от другото, мозъкът „спира“ едното от очите и то става амблиопично. Това е най-трудната за диагностициране причина за амблиопия и тя изисква внимателно изследване на зрението, тъй като няма физически видим дефект на едното от очите. По-рядко срещаните причини за амблиопия са “паднал клепач” (птоза) и всички болести, които причиняват замъгляване на зрението на окото. Това са роговичните заболявания (кератоконус, аномалията на Питър, роговично нараняване), наследствена глаукома, тумор на клепача или орбитата и катаракта. Амблиопията, причинена от катаракта често е най-сериозната форма на амблиопия, като обикновено се появява в ранна детстка възраст и изисква упорито лечение в първите месеци от живота на детето. Разновидност, наречена органична амблиопия може да засегне и възрастни хора, въпреки че е по-рядко срещана, и може да бъде причинена от излагане на токсични вещества, диабет и лекарства. За да се предотврати амблиопията, някои лекари препоръчват да се избягва консумацията на голямо количество алкохол, да се спре тютюнопушенето и да се прибегне до диета, богата на витамин B-12 и фолиева киселина. Предразположеността към този рядък вид амблиопия може да бъде наследствена.

Диагностициране на амблиопия

Амблиопията не винаги е лесна за диагностициране. Детето дори може да не е наясно, че едното му око не работи еднакво с другото. Ако разликата в очите на детето не е очевидна родителите трудно забелязват, че има проблем. Лекарят открива амблиопията чрез преглед на зрението на двете очи. Тъй като често е трудно да се определи зрението при малки деца, най-често лекарят преценява острота на зрението като гледа колко добре бебето следи обекти с едното око, когато другото е закрито. Ако едното око е с амблиопия и здравото око е покрито, бебето може да се опитва да гледа около покритието, да се опитва да го махне или плаче. Слабото зрение на едното око не винаги означава, че детето има амблиопия. Често зрението може да бъде подобрено с предписването на очила. Офталмологът също проверява окото и от вътре за да изключи вероятността от заболявания като катаракта, тумори или възпаления, които могат да бъдат причината за намаленото зрение.

Лечение

За да се преодолее амблиопията, слабото око трябва да бъде принудено да работи. Обикновено това се постига чрез закриване на силното око за няколко часа през деня в продължение на седмици или месеци. Дори след като зрението на слабото око е възстановено, периодично закриване може да бъде необходимо за да се задържи зрението. В някои случаи, могат да се предпишат очила за корекция на рефрактивни проблеми и закриването може да се окаже ненужно. Понякога, амблиопията може да бъде лекувана със специални капки или лещи, които замъгляват зрението на доброто око, принуждавайки по-слабото око да работи. Ако амблиопията е причинена от страбизъм, обикновено тя се лекува преди хирургическата намеса. Често закриването на окото продължава и след изправянето на очите. Ако амблиопията е причинена от катаракта или друга аномалия, причиняваща замъгленост на обикновено прозрачните тъкани, е необходимa операция или друго лечение за да коригира проблема преди да се лекува амблиопията. Но амблиопията не може да бъде лекувана само с отстраняване на причината. Слабото око трябва да бъде засилено, за да вижда нормално. Закриването трябва да бъде направено внимателно, според предписанието на лекаря. В противен случай, то може да причини намаление на зрението на по-силното око. Вашият лекар назначава лечение за амблиопия, но от вас и/или вашето дете зависи дали ще спазвате неговите инструкции и дали няма да прекалите или да подцените лечението.

Загубата на зрение поради амблиопия е предотвратима

Когато е открита рано и лекувана правилно, възстановяването от амблиопия и подобрението на зрението е много добро. Успехът зависи от сериозността на проблема и от възрастта на пациента в началото на лечението. Ако проблема е открит и лекуван навреме, шансове за възстановяване на зрението са по-добри. Ако амблиопията е открита след ранна детстка възраст, лечението може да не бъде много успешно. Ранният, пълен медицински преглед за откриване на амблиопия (или други проблеми) е важен, защото дава на децата шанс за добро зрение.

back_btn

0895 44 82 01