google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника

Kатаракта – реалност или спекулация?

Информация за очното заболяване катаракта

Kатаракта – реалност или спекулация?

От всички очни операции в България, най-голям е делът на операцията за катаракта. Годишно в страната се осъществяват около 30 000 такива интервенции.
Катаракта – това е помътняване на лещата на окото, съпроводено с намалено зрение за далеч и близо. Очилата при тези случаи не могат да възстановят зрението на пациента. Тази диагноза е доста честа във възрастта след 65-та година. Пациентите отиват при очния лекар поради намалено зрение. В много случаи, независимо от възрастта им, се поставя диагноза „катаракта“ и се предлага оперативно лечение (факоемулсификация и имплантация на вътреочни лещи).

Къде е истината?
Във възрастта до 45 години честа причина за ниско зрение са оптичните аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм. До 18-20-годишна възраст очната оптика се променя (късогледството се увеличава, далекогледството намалява, астигматизмът остава непроменен). Акомодацията (фокусиращата система на окото) компенсира оптичната аномалия (особено далекогледството и астигматизма) във възрастта до 45 години. Ако в тази възраст лещата на окото се подмени, то пациентът губи системата си за фокусиране. Ще му бъде предложена имплантация на монофокална, мултифокална или акомодативна леща. Но нищо не може да бъде по-перфектно от собствената акомодация на окото. И ако пациентът не е имал катаракта, огромна грешка е той да се подложи на операция. Всяка леща, която му се предложи за имплантация, има своите недостатъци.
Ако се имплантира монофокална (еднофокусна) леща за далеч, той ще има нужда от очила за близо. Ако се избeрe фокус за близка дистанция, тогава ще чете без очила, но ще използва очила за далеч.
Ако пациентът избере мултифокална леща, то тогава той трябва да приеме компромиса, че няма да има стопроцентово зрение за далеч и за близо, а в някой случаи ще има нужда от очила.
Изборът на акомодативна леща ще доведе до добро зрение за далечна и средна дистанция, но за близо (четене, компютър) ще са необходими очила.
Днес светът все още не е успял да създаде „идеалната“ леща – тази, която има качествата на човешката леща на 20-годишна възраст.

Какво трябва да знаят нашите пациенти днес, когато им поставят диагноза катаракта и им предложат операция с имплантиране на изкуствена вътреочна леща.
Първо, задайте си въпроса „Имам ли аз катаракта в тази възраст“?

Много рядко във възрастта до 60 години хората имат катаракта. Възможно е в естествената леща на окото да има вродени мътнини. Но ако те са в периферната част на лещата, обикновено не пречат на зрението. Тогава нямате мотив да оперирате „катарактата“ си.
Много често пациентът след 45-годишна възраст се оплаква от плуващи мътнини в окото особено при поглед на светъл фон. Плуващите мътнини са клетки в стъкловидното тяло на окото. То се намира зад лещата, така че подмяната с изкуствена такава няма да „изчисти“ плуващите мътнини.
Най-честа причина за пониженото зрение обаче, са оптичните аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм. Всички те могат да бъдат коригирани с очила (еднофокусни или прогресивни стъкла), контактни лещи (монофокални или мултифокални) или с лазер. Най-върховото постижение е лазерната процедура Presby Max – корекция за далеч и близо, която може да се осъществи само с най-новия модел лазер на германската фирма Schwind. Tази процедура се извършва върху роговицата на окото. Лещата на окото, макар и с намалена акомодация ще позволи фокусиране на образите за далеч и близо.
Ако пациентът не понесе мултифокалната корекция на роговицата, тя може да бъде изчистена с помощта на лазерната машина. При вградена мултифокална леща и липса на адаптация (мозъкът не понася двойния фокус), единственият изход е подмяната на мултифокалната леща с монофокална. Това изисква нова операция, съпроводена с травма за окото и голям риск.

Как трябва да постъпи пациентът с диагноза „катаракта“?
Поискайте от Вашия очен лекар фотография на катарактата. Всяка клиника има биомикроскоп с дигитална камера или поне ангиограф. Посетете втори очен лекар. Нека той да потвърди диагнозата. Изберете клиника, която предлага освен операция за катаракта, и лазерна корекция.
Ако имате катаракта и Ви предстои операция, поискайте обяснения каква вътреочна леща ще Ви бъде вградена. Изберете фокусната дистанция, която Ви е най-подходяща. Ако шофирате по-често, тогава за Вас е нужен фокус за далеч. Изберете монофокална, акомодативна, а при наличен астигматизъм – торична вътреочна леща. Ако сте домакиня и търсите далечна и близка дистанция едновременно, изберете опцията моновижън или мултифокална леща. Ако сте късоглед/а и близката дистанция е много важна за Вас, изберете фокус за близо (на 35-40 см), но се примирете с очилата за далеч.
Изберете клиника, която да има модерни ексимерни лазери. Там след операция за катаракта може да се осъществи т.н. „фина докорекция“ с лазер.
Една операция за катаракта е рутинна операция. Но Вие имате две очи. Нямате право на грешен избор. Не се подвеждайте по рекламите или съвета на некомпетентентни хора. Изберете Вашата клиника, Вашия хирург. Прочетете информацията в техния сайт за диагнозатата „катаракта“, вида на операцията, избора на вътреочна леща.

Очна клиника „Света Петка“ създаде информационен център за всичко това. Използвайте го!
Можете да ни намерите на следния адрес:
гр. Варна ул. „Иван Драсов” 12, тел: 052 / 655 572, 0894 / 746 040
www.st-petka-eyeclinic.bg

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

seventeen − 7 =