google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Как пандемията от COVID 19 се отрази на очите на децата?

Как пандемията от COVID 19 се отрази на очите на децата?

Света"Пекта", как ковид се отразява на очите надецата

През последните 2 години на пандемия се наблюдава пик от зрителни проблеми при децата. След  затварянето на училищата и въвеждането на дистанционното обучение много ученици си останаха вкъщи – на закрито, прекарвайки значително време пред електронните устройства, както за учене, така и за игра. Същевременно, по една или друга причина, много родители отлагаха във времето профилактичните прегледи при офталмолог. По този начин се създадоха условия за възникване и задълбочаване на зрителните нарушения при децата. Ето и най-важните сред тях:

Миопия (късогледство)

През последните години в световен мащаб се наблюдава увеличение на новите случаи на късогледство и по-бързо увеличаване на диоптрите при деца с вече установено такова. Два са основните фактори влияещи на това: продължителна зрителна работа на близка дистанция и намаляване на времето прекарвано на открито. Много често децата не се оплакват от смущенията в зрението, защото настъпват постепенно и те се адаптират към тях. Родителите са тези, които трябва да обърнат внимание на симптоми като примижване, прекалено приближаване до обектите, търкане на очите.

Главоболие, напрежение в очите

Продължителното фокусиране при работа на близка дистанция и непрекъснатите движения на очите екран – клавиатура води до умора на фокусиращия и очедвигателния апарати.  Резултатът е главоболие, най-често в челната област и около очите.

Сухота на очите

Резултатът от непрекъснатото взиране в екрана на електронните устройства е по-рядко мигане и съответно нарушения в овлажняването на очната повърхност. Усещат се „драскане“, сухота, напрежение, умора на очите, замъглено зрение, сълзене.

По време на пандемията някои деца преустановиха носенето на предписаните им очила. Други пропуснаха назначените им прегледи. Това се отрази неблагоприятно за развитието на зрителната острота, особено при случаи на амблиопия (мързеливо око) и кривогледство.

И все пак: Как да оптимизираме детското зрение в условията на пандемия?

Основното е да се организира правилно работното място на учениците. Да се използват възможно по-големи екрани на по-далечно разстояние и леко под нивото на детските очи. За предпочитане е работата на компютър пред  тази на таблет и телефон, тъй като дистанцията е по-голяма. Да не се допуска работа в легнало положение, тъй като така устройствата се държат по-близко до очите, а и могат да се провокират болки във врата. Препоръчителните отстояния на екрана от очите са: смартфон – 35 см,  компютър – 60 см, телевизор – 3 м. Да се настроят правилно яркостта и контраста на екрана.

Желателно е да се регулира времето за работа пред екраните – на всеки  20 мин. работа – 20 сек. почивка, с фокусиране на обект отдалечен на повече от 6 м. За да напомняме на децата да мигат по-често пред екрана (с цел по-добро овлажняване на повърхнността на очите), може да поставим интересни бележчици на екрана. Възможно е използване на очила с антирефлексно покритие или оранжев филтър.

Родителите трябва да бъдем креативни в усилията си да отдалечим децата от електронните устройства. Във времето за почивка да организираме интересни игри и занимания. Може да се въведат строги правила за използване на устройствата, които да важат за всички членове на семейството и да не се нарушават. Може да се регламентира точно времето допустимо за прекарване пред екраните на ден и то да не се нарушава. Ефективно би било да има зони „свободни от електронни устройства“ (дори и от възпитателна гледна точка) – без таблет и смартфон на масата за хранене, в колата , в ресторанта , на разходка, без телефон в спалнята. Често забравяме колко важен е личният пример. Напомням колко важно е, не само за по-малките, но и за нас възрастните, да преустановим използването на електронни устройства минимум 1 час преди сън, тъй като синята светлина нарушава ритъма на съня ни. Недобрият сън от своя страна води до други здравословни проблеми.

Ежедневно трябва да стимулираме децата да прекарват минимум 1 час навън на естествена светлина с фокусиране на далечни дистанции, далеч от компютрите. Множество проучвания показват връзката между времето прекарано на открито и намаляването на риска от развитие на миопия.

В заключение ще кажа, че е трудно да се определи точното време, което е безопасно децата да прекарват пред екраните на електронните устройства. Най-общо препоръките са: при деца до 18 месеца не е препоръчително използването на електронни устройства; между 18 и 24 месеца детето може да гледа образователни предавания до 30 мин. дневно под надзора  на родител; за деца на възраст 2 – 5 годинки нормата е 1 – 2 часа на ден; 5 – 17  години – до 4 часа дневно.

Не омаловажавайте регулярните прегледи при офталмолог, особено, ако се забележат проблеми.

 

д-р Галина Филева

Очна клиника Света Петка – гр.Варна

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

20 + 17 =