Facebook Pixel
Глаукома - очни заболявания

Новини

 1. 21 февруари 2012
  Новини свързани с очни заболявания и начини за лечение - КЕРАТОКОНУС И ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ
  КЕРАТОКОНУС И ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ

  Кератоконус и лазерна корекция

  Кератоконусът е заболяване на роговицата (външната обвивка) на окото.

  Роговицата е прозрачна тъкан и е основен оптичен елемент (заедно с лещата) на зрителния орган.Тя има сферична повърхност, но все пак не е идеална. Тази оптична несъразмерност се нарича астигматизъм. Последният се комбинира с късогледство и далекогледство.

  Едва 20% от хората имат перфектна оптика, т.е нямат нужда от очила, 30% са късогледи, 50% – далекогледи.

  Кератоконус се нарича заболяването на роговицата, при което тя прогресивно изтънява и се изкривява. Очните лекари поставят диагнозата късогледство и астигматизъм. В началото те изписват очила, по- късно контактни лещи.

  След известно време контактните лещи трудно се понасят от пациента. В крайните стадии на заболяването роговицата става толкова остра (конична) , че е невъзможна оптична корекция. В тези случаи се стига до трансплантация – конусът се изрязва и замества с друга роговица от трупен донор.

  Очна клиника „Света Петка”- Варна притежава „ключа” към лечението на кератоконуса. Това е т. нар. крослинкинг – облъчване на обработената с рибофлавин роговица със специални ултравиолетови лъчи.

  Това прави роговичния колаген стабилен и спира прогресирането на болестта.

  „Света Петка” участвува със свои пациенти през 2003 година в проекта на проф. Зайлер в Дрезден. През 2006 година методът бе внедрен в клиниката. Над 500 процедури има клиниката за този период. Единствено в „Света Петка” се извършва в последните две години и комбинацията от крослинкинг и лазерна корекция. Така се спира заболяването и заедно с това се коригира оптиката на окото. Очилата и контактните лещи са вече излишни.

  Естествено, че това е възможно в ранните етапи на болестта. А за да се открие тя е нужна модерна диагностична апаратура.

  Пациентите трябва да знаят, че ако често се налага да сменят очилата си, то вероятността да имат подобно заболяване е реалност. Кератоконусът се проявява във възрастта между 15 и 45 години. Не е доказано наследствено предаване на заболяването .

  ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ И КАТАРАКТА
  фев 11, 2012 // by stpetka // Статии // Коментарите са изключени
  Лазерната хирургия с цел корекция на рефракционни отклонения е козметична процедура. Направена качествено и от опитен хирург, при съблюдаване на изискванията тя е безопасна, ефективна и с траен ефект. Развитието на възрастови или болестни промени в очите може да настъпи независимо от това дали е направена лазерна корекция. Също така, независимо от това дали е направена лазерна корекция тези състояния могат да бъдат лекувани.

  Катарактата в тези случаи се оперира по стандартна методика. Труден момент представлява изчисляването на ВОЛ. Необходим е опит. Важно е пациентът да информира лекуващия лекар за направена в миналото рефрактивна процедура (за корекция на миопия, хиперметропия, астигматизъм). В Очна клиника „Света Петка” преди извършването на лазерната корекция се изчислява и диоптъра на вътреочната леща, който в бъдеще след (10, 20, 30) години би бил необходим на пациента.

  Диабет и последствията от него върху зрението (диабетна ретинопатия)!
  фев 11, 2012 // by stpetka // Статии // Коментарите са изключени
  Диабетната ретинопатия е увреждане на ретината (ретинопатия). Тя се появява, когато диабетът увреди малките съдове на ретината. Приблизително 80% от всички пациенти, които са имали диабет в продължение на поне десет години страдат от някаква степен на диабетна ретинопатия.

  Диабетната ретинопатия може да доведе до слепота, ако не се лекува. В началото може да не забележите промени в зрителната острота, но с времето заболяването напредва и зрението се влошава. В повечето случаи признаците могат да бъдат открити при очен преглед. Важно е болните от диабет поне веднъж или два пъти годишно да посещават очен лекар.

  Най-добрата технология за диагностика на глаукома, с помощта на кохерентен томограф RTVue – RT100 на OPTOVUE
  фев 11, 2012 // by stpetka // Статии // Коментарите са изключени
  Оптичната кохерентна томография (ОСТ) е очен скенер, който изследва очното дъно по – прецизно от всеки друг апарат, с помоща му се „виждат” дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв.

  Уникалността на апарата е възможността да извършва „на живо” напречен срез на ретината. Високата скорост на сканиране позволява получаването на 3D изображения, което, съчетано с точността, превръща ОСТ в най-добрата технология при диагностика на измененията в зрителния нерв при глаукома, заболявания на ретината, дегенерация на макулата. Проследяването на пациенти с макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома е от важно значение за правилното лечение.

  Нов метод за лазерна корекция на зрението едновременно за далеч и близо
  фев 11, 2012 // by stpetka // Статии // Коментарите са изключени
  PRESBYMAX е иновационна софтуерна програма за пресбиопична лазерна корекция. PRESBYMAX е първата възможна пресбиопична корекция при еметропична, миопична, хиперметропична и астигматична рефракция и редуциран акомодативен отговор.

  Роговицата на всяко око се оформя чрез лазерна аблация по специален начин, така че да има зони за близко и далечно зрение, като всичко това е съобразено с ширината на зеницата при различно осветление през деня. Пресбиопията („възрастовото ” далекогледство) се среща при всички хора след 45 годишна възраст. След тази възраст почти всички хора имат нужда от очила за близо.

  Presbymax представлява върхово постижение на лазерната хирургия днес. Това е възможно само с най- модерния ексимерен лазер в света Schwind Amaris и новата му софтуерна програма. И то само в Очна клиника „Света Петка” Варна.

  Неподходящи за Presbymax са:

  Хора на възраст под 40 год.
  Хора, които са неподходящи за LASIK (най – често с нереалистични очаквания )
  Хора, които имат катаракта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1 × 5 =