google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Лазерно лечение – АЛТЕРНАТИВА НА ОЧИЛАТА И КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ

Лазерно лечение – АЛТЕРНАТИВА НА ОЧИЛАТА И КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ

лазерно лечение

Mалко хора имат щастието да са с перфектно зрение без помощта на очила или контактни лещи. Бихте ли желали да виждате от момента, в който се събуждате, или да участвате в спортни дейности като плуване, гмуркане или футбол, без да бъдете ограничавани от носенето на очила или контактни лещи?

Независимо дали страдате от късогледство, далекогледство или имате астигматизъм, очилата и контактните лещи сега могат да останат в миналото благодарение на лазерната хирургия. До днес над четири милиона хора по целия свят са се обърнали към коригираща очна хирургия като една естествена алтернатива.

Лазерната корекция на зрението в Очна клиника “Света Петка” – гр. Варна, е част от очната ни хирургия повече от 20 години. За този период нашият екип от специалисти, начело с доц. д-р Тошо Митов д.м., е осъществил над трийсет хиляди LASIK/ TransPRK процедури.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РЕФРАКТИВНАТА ХИРУРГИЯ?

Рефрактивната хирургия има за цел корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм чрез есхимерни процедури (LASIK, TransPRK, LASEK).
Лазерната хирургия се извършва на повърхността на окото, което я прави неинвазивна и щадяща.

Есхимерният лазер продуцира ултравиолетова светлина под формата на серия бързи пулсации, които отстраняват микроскопични части от роговичната тъкан. Той не прониква в окото и не повлиява останалите очни структури. Лазерният лъч обработва подлежащата роговична тъкан, променя пречупващата повърхност, което води до промени в начина, по който окото фокусира светлината. При корекция на късогледство се оплоскостява роговичната повърхност, а при далекогледство се остръмнява, посредством обработване на кръгова зона периферно от центъра. Промяната във формата води до промяна в пречупването. Процедурата е без болка и дразнене. Извършва се с местна капкова анестезия и е с продължителност до една минута. Пациентът не усеща действието на лъча.

Изборът на оперативна методика (LASIK, TransPRK, LASEK и др.) се прави от хирурга в зависимост от редица параметри – кривина и дебелина на роговицата, големина на диоптъра, определен след медикаментозно разширяване на зениците.

Апаратурата, с която се извършва лазерната корекция на зрението в Очна клиника Света Петка – гр. Варна, е есхимерният лазер SCHWIND AMARIS 500Hz. Ако за другите лазери са необходими 30 секунди за корекция, например на – 4 диоптъра, то с тази машина процесът се извършва за 10-12 секунди. И тъй като окото на човек винаги извършва леки микродвижения в хоризонтална посока, скоростта, с която работи лазерът е определяща. Сама по себе си, разбира се, тя не е достатъчна. Машината притежава и най-скоростния Turbo Tracker (1050Hz) – следящо устройство, което проверява неколкократно позицията на окото преди всеки лазерен импулс. Тази система контролира също и торзионните (въртеливи) движения на окото.

SCHWIND AMARIS притежава и система за аберометрия, с която работи в синхрон (Sirius). Аберометърът регистрира всички оптични неравности на роговицата на окото и позволява те да бъдат изгладени по време на процедурата. Тук също е възможно предварително проектиране на процедурата, което позволява постигане на перфектно зрение (индивидуализирана корекция).

 

ЗА КОИ ПАЦИЕНТИ Е ПОДХОДЯЩА ЛАЗЕРНАТА КОРЕКЦИЯ НА ЗРЕНИЕТО?

Процедурата е приложима за пациенти страдащи от почти всички степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Подходящите кандидати трябва да имат здрави очи и добро зрение при носенето на контактни лещи или очила, стабилна оптика. Трябва да сте на 18 или повече години, за да е приключило вече развитието на тялото и конкретно на очите. Горна възрастова граница за пациентите подлежащи на рефрактивна хирургия няма.

 

НЕ СТЕ ПОДХОДЯЩ КАНДИДАТ ЗА ЛАЗЕРНА РЕФРАКТИВНА ХИРУРГИЯ, АКО:

 • сте бременна или сте в период на кърмене,
 • страдате от колагенно – съдово, автоимунно заболяване,
 • сте имунно – рисков или сте на терапия, която потиска имунната система,
 • страдате от Херпес Симплекс на окото,
 • страдате от остатъчно хронично или активно очно заболяване,
 • страдате от нестабилен или неконтролиран диабет,
 • имате изключително висока миопия или хиперметропия,
 • страдате от амблиопия /мързеливо око/ в тежка степен.

 

ТРАЙНО ЛИ Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Лазерната корекция на зрението има траен ефект. В редки случаи, при пациенти с по-сложна оптика (по-висок диоптър, астигматизъм), може да се наложи повтаряне на процедурата с цел докоригиране на зрението.
Важно е да се отбележи, че лазерната процедура няма да предотврати развитието на пресбиопия – естествения процес на стареене на окото и нуждата от очила за четене след 45 годишна възраст, както и появата на катаракта. При поява на катаракта се извършва операция с вграждане на вътреочна леща.

 

КАК СЕ ОРГАНИЗИРА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ НА ЗРЕНИЕТО В ОЧНА КЛИНИКА СВЕТА ПЕТКА – ГР. ВАРНА?

Първата стъпка е да си запазите час за преглед за лазерна корекция на зрението, на който да се установи дали една такава процедура би била от полза във Вашия случай. Този вид прегледи се извършват в основната ни клиника в гр. Варна на ул. Проф. д-р Георги Георгиев 4, както и в клоновете ни в гр. Пловдив и гр. Велико Търново. Разширяват се зениците и се прави пълен оглед на състоянието на очите и зрението. Ефектът от капките за разширяване на зениците трае около 24 часа, поради което след прегледа няма да сте трудоспособен/на и няма да може да шофирате. Ако сте подходящ/а за лазерна корекция, направеният Ви преглед важи 6 месеца. В рамките на този период може да се планира процедура без да е необходимо да идвате на преглед повторно. Минималното разстояние във времето между лазерната корекция и прегледа е минимум 2 дни, за да отмине напълно ефектът от разширяването на зениците.

Ако носите контактни лещи, трябва да ги свалите няколко дни преди прегледа, а преди датата за лазерна корекция е задължително да сте били без лещи поне 10 дни (при меки контактни лещи) или 20 дни – когато използвате твърди лещи. Може да носите очила в този период.

Самите процедури се осъществяват по предварително съставен график в основната ни клиника в гр. Варна. Пациентите идват рано сутринта в оперативния ден. Има предоперативна подготовка. Интервенцията е малко преди обяд. В оперативната зала всеки пациент е за не повече от 10 мин. след процедурата пациентите си тръгват. Няма необходимост от лекарско наблюдение или хоспитализация. Няма и момент, в който да не виждат нищо, тъй като върху очите не се поставят марли, а пластмасови прозрачни капачета (обхващат веждата и скулата под окото). Те се махат на следващата сутрин, когато се прави и задължителен контролен преглед. Следващият задължителен преглед е след около седмица. Тези прегледи са безплатни, както и полагащите се на 1, 3 и 6 месец след корекцията във Варна.

След лазерна корекция на зрението не трябва да се шофира поне 3-4 дни. Първият месец е критичен за евентуални инфекции, поради това трябва да се избягва по-запрашена, замърсена среда – складови и производствени помещения, строителни обекти, селскостопанска работа и т.н. Категорично забранени са ползването на сауна, басейн и плажуване на море в рамките на първите 3-4 седмици след интервенцията. Контактните спортове също трябва да се избягват в този период, поради опасност от механично нараняване на очите.

Физическите упражнения и труд не са противопоказни като цяло, както и работата пред дисплеи (монитор, телефон и т.н.). Пътуването със самолет непостредствено след лазерна корекция на зрението също не е рисков фактор.

В следствие на процедурата първите 3 месеца след интервенцията сухотата на очите е по-изразена. Епителят на роговицата се възстановява след интервенцията за часове при LASIK метода, при TransPRK – за седмица, но за пълната регенерация на нервната тъкан е необходимо повече време. Именно тя играе съществена роля в механизма за овлажняване на очите и до пълното й възстановяване е необходимо да се използват капки изкуствени сълзи. Това съществено подобрява комфорта на очите в този период.

Както науката като цяло, така и офталмологията конкретно, се развиват технологично през последните десетилетия с изключителни темпове. Дават ни се възможности да подобрим качеството ни на живот буквално за секунди. Назад във времето това, разбира се, е било непостижима мечта… Сега вече имаме избор.

Един отговор на “Лазерно лечение – АЛТЕРНАТИВА НА ОЧИЛАТА И КОНТАКТНИТЕ ЛЕЩИ”

 1. Християна says: 05.01.2023 at 09:50

  Отдавна търсена полезна информация за лечение – благодаря Ви! Съпругът ми не вижда надалече и има астигматизъм. Преди носеше лещи, но не е много удобно. А какво би дал да махне очилата и да вижда нормално. Тази информация ще му я изпратя и мисля, че ще се възползваме от процедурата за лазерно лечение.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

sixteen + 6 =