Новини

 1. 21 юни 2019
  Новини свързани с очни заболявания и начини за лечение - ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА
  ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

  Увреждането на зрителната система води до една от най-тежките инвалидизации на човека – слепота. До края на 19 век най-честите причини за слепота са били трахомата, гонореята, едрата шарка, луесът и туберкулозата. Напоследък в икономически развитите страни най-честата причина за слепота са съдовите (диабет, венозни оклузии) и дегенеративните заболявания (макулена дегенерация свързана с възрастта, глаукома). Причини за настъпване на слепота са и възпалителните заболявания на очите, конгениталните малформации, очният травматизъм, атрофиите на зрителния нерв, тапеторетинните дегенерации, отлепването на ретината и злокачествената миопия. Слепотата и намаленото зрение водят до физическа, психологическа и социална  инвалидизация.

  Различаваме следните видове слепота:

  1. Абсолютна – липса на светлоусещане.

  2. Практическа – зрителната острота е от перцепция за светлина, до броене на пръсти на 1.5 м пред окото; зрителната острота е 0.03.

  Тези два вида слепота съставят контингента на І-ва група инвалидност по зрението. ІІ-та група инвалидност по зрение са слабозрящите със зрителна острота от 0.04 до 0.08. III-та група инвалидност по зрение обхваща лица със зрителна острота от 0.09 до 0.6 на по-доброто око или с едноочна слепота.

  3. Педагогическа слепота – обхваща лица със зрение от 0 до 0.2. Тези лица се нуждаят от специално обучение.

  4. Трудова слепота – зрителна острота от 0.04 – 0.2.

  5. Професионална слепота – при много професии, даже когато зрителната острота е над 0.3, професионалните задължения са затруднени (машинисти, летци, шофьори, трактористи и др.). Състояния като цветната слепота и хетерофориите също могат да се обозначат като професионална слепота.

  В зависимост от това дали зрението може да се възстанови, различаваме обратима и необратима слепота, а според прогнозата бива стационарна и прогресираща. Освен това слепотата бива едноочна и двуочна. Едноочната слепота е много по-честа от двуочната.

  Рехабилитация

  Рехабилитацията включва всички мероприятия за битово, педагогическо, професионално, медицинско и социално възстановяване на инвалидите по зрение.

  Рехабилитацията бива:

  • педагогическа: включва обучаване за четене и писане, използване на говореща книга, увеличаване на образите с оптични средства,
  • професионална: включва професионално ориентиране, преориентиране и трудоустрояване,
  • медицинска: всички консервативни, физиотерапевтични и оперативни лечебни средства за запазване и възстановяване на зрението,
  • оптична: използване на специални корекционни оптични средства.

  С помощта на всички тези мероприятия се осъществява крайната цел – социално вграждане на индивида в обществото.

  Очна клиника „Света Петка“ е специализирана в лечението – оперативно и консервативно,  на всички видове очна патология. Тук ще ви представим оптичните средства които могат да бъдат предложени при слабозрящи.

  Оптиките към Очна клиника „Света Петка“  предлагат следния асортимент от телескопични средства:

  ЛУПИ /френелова леща/ и настолни лупи

  Дават увеличение 3х, 10х с вградено лед осветление. Иделни за четене на вестници, книги и дребни текстове. Специални крачета позволяват лесно поставяне над текста; удобна за писане; може да се постави с въженце на врата, за да се освободят ръцете – подходяща за плетене и хоби.

  ТВ ОЧИЛА

  Дават увеличение 2,5х  като диоптрите се регулират за всяко око индивидуално  от 0,00 до 3,00 D. Зрителното поле е 9 градуса при дистанция 1,00 – 3,00 м.

  ФОРХЕНГЕР

  Дава увеличение 2х; поставя се върху рамки или диоптрични очила.

  УВЕЛИЧИТЕЛИ ОЧИЛА ЗА ЧЕТЕНЕ (сменяеми лупи)

  ЕЛЕКТРОНЕН ЧЕТЕЦ – 3,5’’, 5,00’’

  Увеличението може да се променя от 2 до 48х. Работният режим на батерията е повече от 3 часа; възможност за карта памет, записване на страници, възможност за цветови комбинации на екран и текст (26 цветови комбинациина фон и текст) и добавяне на аудио файл; поддръжка на reading line – линия за подчертаване на текст и настройка за позициониране; възможност за включване в телевизор или монитор и компютър.

  ЕЛЕКТРОНЕН ЧЕТЕЦ – МИШКА с камера

  Увеличение 5 – 25х (до 70х дигитално),4 цветови комбинации, заснемане на кадър. Включва се към всякакви телевизори или монитори.

  ЕЛЕКТРОНЕН ТАБЛЕТ с висока резолюция 7”

  Увеличение от 6 – 60х, 12 цветови комбинации, възможност за свързване към тв и компютър, заснемане на страници – запазване.


  Deprecated: Тема без comments.php вече не трябва да се използва след версия 3.0.0! Добавете шаблон comments.php към темата си. in /home/stpetkaeyeclinic/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Абонирай се, за да получаваш винаги актуална информация.