google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

Увреждането на зрителната система води до една от най-тежките инвалидизации на човека – слепота. До края на 19 век най-честите причини за слепота са били трахомата, гонореята, едрата шарка, луесът и туберкулозата. Напоследък в икономически развитите страни най-честата причина за слепота са съдовите (диабет, венозни оклузии) и дегенеративните заболявания (макулена дегенерация свързана с възрастта, глаукома). Причини за настъпване на слепота са и възпалителните заболявания на очите, конгениталните малформации, очният травматизъм, атрофиите на зрителния нерв, тапеторетинните дегенерации, отлепването на ретината и злокачествената миопия. Слепотата и намаленото зрение водят до физическа, психологическа и социална  инвалидизация.

Различаваме следните видове слепота:

1. Абсолютна – липса на светлоусещане.

2. Практическа – зрителната острота е от перцепция за светлина, до броене на пръсти на 1.5 м пред окото; зрителната острота е 0.03.

Тези два вида слепота съставят контингента на І-ва група инвалидност по зрението. ІІ-та група инвалидност по зрение са слабозрящите със зрителна острота от 0.04 до 0.08. III-та група инвалидност по зрение обхваща лица със зрителна острота от 0.09 до 0.6 на по-доброто око или с едноочна слепота.

3. Педагогическа слепота – обхваща лица със зрение от 0 до 0.2. Тези лица се нуждаят от специално обучение.

4. Трудова слепота – зрителна острота от 0.04 – 0.2.

5. Професионална слепота – при много професии, даже когато зрителната острота е над 0.3, професионалните задължения са затруднени (машинисти, летци, шофьори, трактористи и др.). Състояния като цветната слепота и хетерофориите също могат да се обозначат като професионална слепота.

В зависимост от това дали зрението може да се възстанови, различаваме обратима и необратима слепота, а според прогнозата бива стационарна и прогресираща. Освен това слепотата бива едноочна и двуочна. Едноочната слепота е много по-честа от двуочната.

Рехабилитация

Рехабилитацията включва всички мероприятия за битово, педагогическо, професионално, медицинско и социално възстановяване на инвалидите по зрение.

Рехабилитацията бива:

  • педагогическа: включва обучаване за четене и писане, използване на говореща книга, увеличаване на образите с оптични средства,
  • професионална: включва професионално ориентиране, преориентиране и трудоустрояване,
  • медицинска: всички консервативни, физиотерапевтични и оперативни лечебни средства за запазване и възстановяване на зрението,
  • оптична: използване на специални корекционни оптични средства.

С помощта на всички тези мероприятия се осъществява крайната цел – социално вграждане на индивида в обществото.

Очна клиника „Света Петка“ е специализирана в лечението – оперативно и консервативно,  на всички видове очна патология. Тук ще ви представим оптичните средства които могат да бъдат предложени при слабозрящи.

Оптиките към Очна клиника „Света Петка“  предлагат следния асортимент от телескопични средства:

ЛУПИ /френелова леща/ и настолни лупи

Дават увеличение 3х, 10х с вградено лед осветление. Иделни за четене на вестници, книги и дребни текстове. Специални крачета позволяват лесно поставяне над текста; удобна за писане; може да се постави с въженце на врата, за да се освободят ръцете – подходяща за плетене и хоби.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА
ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

ТВ ОЧИЛА

Дават увеличение 2,5х  като диоптрите се регулират за всяко око индивидуално  от 0,00 до 3,00 D. Зрителното поле е 9 градуса при дистанция 1,00 – 3,00 м.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

ФОРХЕНГЕР

Дава увеличение 2х; поставя се върху рамки или диоптрични очила.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

УВЕЛИЧИТЕЛИ ОЧИЛА ЗА ЧЕТЕНЕ (сменяеми лупи)

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА
ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

ЕЛЕКТРОНЕН ЧЕТЕЦ – 3,5’’, 5,00’’

Увеличението може да се променя от 2 до 48х. Работният режим на батерията е повече от 3 часа; възможност за карта памет, записване на страници, възможност за цветови комбинации на екран и текст (26 цветови комбинациина фон и текст) и добавяне на аудио файл; поддръжка на reading line – линия за подчертаване на текст и настройка за позициониране; възможност за включване в телевизор или монитор и компютър.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА
ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА
ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

ЕЛЕКТРОНЕН ЧЕТЕЦ – МИШКА с камера

Увеличение 5 – 25х (до 70х дигитално),4 цветови комбинации, заснемане на кадър. Включва се към всякакви телевизори или монитори.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

ЕЛЕКТРОНЕН ТАБЛЕТ с висока резолюция 7”

Увеличение от 6 – 60х, 12 цветови комбинации, възможност за свързване към тв и компютър, заснемане на страници – запазване.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА СЛАБО ЗРЯЩИ ХОРА

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

four × 3 =