google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника

Върхова технология в лечението на кератоконус

Лечение на кератоконус - Очна клиника Света Петка

Микропулсовата Smart Surf Technology на Schwind Amaris и Custom Vue Cross Linking на Avedro

Заболяването кератоконус представлява прогресиращо изтъняване и изкривяване на най-предната прозрачна част на окото – роговицата. Началото обикновено е около 20 – 25 годишна възраст. Ходът обикновено е бавен. Диагнозата се поставя едва след появата на значително късогледство и астигматизъм. Понякога това се случва дори и 10 – 20 години след началото. През този скрит период пациентите се оплакват от заслепяване вечерно време, често сменят очилата поради промяна в диоптъра. Доскоро се считаше, че честотата на кератоконус е 1/2000. През последните 15 години новите и съвършени методи за диагностика на роговицата (Orbscan, OCT – Пахиметрия, Keratron и 3D модел на роговицата) дават възможност за откриване дори и на много началните, така наречени „скрити‘‘ форми на болестта.

Кератоконус - Очна клиника Св. Петка

Причините за заболяването кератоконус са много. Докaзани са множество гени, които предразполагат членовете от една фамилия по –често да страдат от него. Наличието на наследствена предразположеност не означава, че всички деца от фамилията задължително ще заболеят. На последната, 11-та по ред Среща на Експертите по Крослинкинг в Цюрих, през декември 2016г., бяха представени новооткрити доказателства за ролята на възпалението на клепачите и очната повърхност като отключващ фактор за появата на кератоконус. Счита се, че сърбежът и търкането на очите водят до хронично възпаление, което може да отключи началото на ранен кератоконус. Доказателство за връзката между търкането на очите и проявите на заболяването е високата му честота в пустинни райони. Особено внимание и наблюдение е необходимо при деца с алергии, както на очите, така и с атопични общи заболявания (напр. бронхиална астма, атопичен дерматит). Колкото по –рано се прояви заболяването, толкова по–агресивен е ходът му. В крайните стадии роговицата изтънява дотолкова, че зрението отслабва до степен, че се виждат само силуети на големи предмети. Има опасност роговицата да се пробие спонтанно или при минимална травма. Изходът в този краен етап е само кератопластика – операция за присаждане на донорска роговица. Даже и в тези случаи след години заболяването може да рецидивира в остатъчната собствена роговична тъкан.

Най–съвременният метод за лечение на кератоконус е комбинираната операция Custom Vue Smart Surf TransPRK с последващ Custom Vue CXL – индивидуализиран Крослинкинг. Крослинкинг представлява насищане на роговицата с Рибофлавин и облъчване с UV –светлина, което я прави 3 пъти по–здрава. Върховите технологии за Крослинкинг, с които Очна клиника „Света Петка“ разполага и работи успешно, са ускорен (Accelerated), индивидуално моделиран (Custom Vue CXL) и пулсов Крослинкинг.

Smart Surf технологията на Schwind изглажда перфектно кератоконичната роговица. Специална технология за проектиране на кератоконуса изравнява всички оптични кривини на роговицата. Това позволява да се осъществи т. нар. „оптимизиране“ на повърхността на кератоконуса. В последствие се осъществява нов, различно бърз според случая, Custom Cross Linking. Новата машина на Avedro позволява да се променя мощността и времето на експозицията. Различните видове Крослинкинг могат да се осъществят както при повърхностна, така и LASIK процедура. Всичко това гарантира по–голяма сигурност и по–голям комфорт за пациента.

Профилактиката на заболяването изисква редовни профилактични прегледи на децата още в училищна възраст, скрининг във фамилиите с кератоконус и сред подрастващите с алергични заболявания.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

3 × 4 =