Facebook Pixel
Глаукома - очни заболявания

Новини

 1. 23 февруари 2017
  Новини свързани с очни заболявания и начини за лечение - Retinal Rejuvenation Treatment (2RT) ПРИ ДИАБЕТЕН МАКУЛЕН ЕДЕМ
  Retinal Rejuvenation Treatment (2RT) ПРИ ДИАБЕТЕН МАКУЛЕН ЕДЕМ

  Retinal Rejuvenation Treatment (2RT) ПРИ ДИАБЕТЕН МАКУЛЕН ЕДЕМ

  Диабетът е хронично метаболитно заболяване, което се съпътства от редица усложнения – нефропaтия, невропатия, ретинопатия.

  Диабетна ретинопатия развиват 100 % от пациентите с тип 1 захарен диабет и 50 % от тези с тип 2. 50% от пациентите с диабетна ретинопатия разиват диабетен макулен едем (ДМЕ). Той представлява задебеляване на централната ретина (макулата) поради акумулиране на течност, в резултат на повишена съдова пропускливост и води до намаляване на централното зрение. Рискът за развитие на диабетен макулен едем се свързва с :

  • давност на диабета (30% от пациентите с давност > 20 години),
  • лош контрол (гликиран хемоглобин > 7,5),
  • високо кръвно налягане,
  • висок холестерол,
  • тютюнопушене.

  Лечението на ДМЕ включва конвенционален ретинален лазер, кортизонови препарати (Триамцинолон, Озурдекс), интравитреални апликациии на АntiVEGF, витректомия. Често се налага ежемесечно приложение на медикаменти за дълъг период от време. Това е сериозен финансов ангажимент за пациентите. В някои случаи отокът е резистентен на лечение.

  2RT ( Retinal Rejuvenation Treatment) е революционна методика – наносекунден лазер, който не уврежда тъканите. Той води до активизиране на възстановителните процеси в ретината, стимулира дехидратацията и регенерацията на клетките. При диабетен макулен едем 2RT може да се приложи самостоятелно или в комбинация с AntiVEGF медикаменти. Може да бъде повтарян след 6 – 12 месеца при нужда.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  18 − 16 =