google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Дегенерация на макулата

Дегенерация на макулата

Дегенерация на макулата

Макулата (т.нар. жълто тяло) е част от ретината на окото, отговорна за финото зрение, усещането за цветове. Тя може да се сравни с „мозайка” от безкрайно много камъчета (клетки), които позволяват окото да различи и най-дребните детайли на предметите. Тя ни позволява да вденем конеца в иглата, да четем най-дребния шрифт. Периферната ретина улавя движението на предметите, както и най-малките светлинни нюанси.

Макулната дегенерация е свързано с възрастта „разрушаване” на мозайката от клетки в центъра на ретината. Периферната ретина не страда. Пациентът вижда силуета на предметите, лицата на хората, но не вижда подробностите (носа, устата, очите и т.н.).

amsler-gitterПричина за дегенерацията на макулата е натрупване не депозити (“отпадъчни” продукти от функцията на клетките), които в началото формират т.нар. друзи в макулата („суха” форма на макулна дегенерация), или на съдове под нея, които разрушават мозайката от клетки в тази зона (т.нар. „влажна” форма на макулна дегенерация).

При „сухата” или атрофична форма на дегенерация се получава изтъняване слоевете на макулата. Това се дължи на натрупване на ненужни протеини в клетките. При установяване на тази форма на заболяването, пациентите трябва да бъдат контролирани от специалист по очни болести. Лечението днес е с витамини и микроелементи. Пациентът следва де се контролира сам с т.нар. „мрежа на Амслер”. Това изследване се осъществява с всяко око поотделно, с очила за близо, на 30 – 35 см. пред окото. Ако има изкривяване линиите на тази мрежа, тъмни петна, липсващи полета, това говори за„ влажна“  форма на дегенерация.

„Влажната” форма се дължи на прорастване на малки нестандартни, лесно кървящи кръвоносни съдове под макулата, които разрушават макулната „мозайка”. Зрението спада много по-бързо от диагностицирането на анатомичните промени, ако това се открие рано, шансовете за възстановяване на зрението след лечение са относително високи.

Симптомите при „суха” форма на макулна дегенерация:

 • „замазано” зрение за далеч и близо,
 • необходимост от ярко осветление при четенена близка дистанция,
 • намалена яркост на цветовете,
 • липса на добро фокусиране,
 • трудна адаптация от светло към тъмно и обратно,
 • трудно различаване лицата на хората,
 • тъмни „петна” в зоната на фокусиране на предметите.

Обикновено се засяга едното око и човек не забелязвадефекта, докато другото е здраво.

Симптоми при „влажна” форма на макулна дегенерация:

 • изкривяване формата на предметите (особено забележим при правите линии – на прозореца, вратата и т.н.),
 • сиви и черни „петна” пред окото,
 • намалено зрение,
 • образите на двете очи са различни,
 • цветовете губят яркостта си – възприемат се различно от двете очи.

Тези симптоми напредват бързо.

Рискове за появата и развитието на дегенерация на макулата:

 • на първо място това са генетични фактори. Хората, които остаряват по-бързо, по-рано развиват това заболяване – около 2% във възрастта около 50 години и 30% след 75 годишна възраст.
 • понякога това е фамилна обремененост,
 • възможни възпалителни заболявания на ретината могат по-рано да доведат до това заболяване,
 • пушенето на цигари, високото кръвно налягане и нивото на холестерола също трябва да се отчитат като рисков фактор.

Диагностиката на макулната дегенерация изисква висока квалификация на очния специалистм както и съвременна апаратура.

Дегенерация на макулата„Сухата” форма на това заболяване изисква добре подбрана терапия с витамини и микроелементи (витамин С, витамин E, лутеин, зеаксантин, цинков оксид и др.).

„Влажната” форма на макулна дегенерация изисква ранна диагноза и лечение с т.нар. anti – VEGFмедикаменти и фотодинамична терапия. Медикаментите, които се ползват в Европа и САЩ са за вътреочно аплициране, и това са Avastine, Lucentisи Eylea. В някои случаи  е необходимо и лазер лечение.

Нашите пациенти трябва да знаят, че около 10% от случаите с макулна дегенерация са с „влажна” форма. Част от тях, особено в напреднал стадий, са трудни за лечение. Там, където зрението е силно понижено, и няма шансове за неговото възстановяване, се използват т.нар. средства за зрителна рехабилитация – увеличителни стъкла, лупи, телескопични устройства, камери и др.

Не забравяйте да проверявате Вашето зрение и качеството му с диагностичен тест на Амслер.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

three + five =