google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Диабетната ретинопатия

Диабетната ретинопатия

Диабетната ретинопатия

Диабетът е хронично заболяване на обмяната, което се характеризира с повишени стойности на кръвната захар. В световен мащаб са регистрирани 350 милиона души с установен диабет. Ежегодно се диагностицират 2 милиона новислучая, а от усложнения умират 4 милиона. Говори се за „диабетна епидемия“. Световната Здравна Организация определя диабета като седмата водеща причина за смърт.За България честотата е 9 % от населението или около 600 000 души. Според българската асоциация „Диабет“ по честота на захарен диабет България заема шесто място в света.Диабетът е свързан с развитието на редица усложнения: инсулти, инфаркти, диабетно стъпало, нефропатия, невропатия и диабетна ретинопатия. Всички те инвалидизират пациентите, понижават качеството им на живот, водят до преждевременна смърт, слепота.

Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за слепота и представлява сериозенсоциално-медицински проблем. Средно 50% от пациентите с диабетразвиват диабетна ретинопатия, а 20–40% от тези с диабетна ретинопатия ослепяват в резултат на усложненията на заболяването. Изявата и тежестта  на усложненията са в пряка зависимост от давносттаи компенсацията на диабета. Днес се счита за доказано, че най-ефективната превенция на усложненията на диабета е ранната диагностика и ефективната компенсация на кръвно-захарните нива. Регулярният скрининг, своевременното и правилно лечение на диабетната ретинопатия може да предотврати до 98% тежкатазрителна инвалидизация.

Диабетната ретинопатия

Според правилата за добра практика преглед от очен лекар трябва да се извърши при установяване на заболяването при пациенти с първи тип диабет и пет години след изявата при втори тип. При липса на диабетна ретинопатия, контролните прегледи трябва да се повтарят  веднъж годишно. При наличие на промени е показано извършването на флуоресцеинова ангиография, която определя нуждата от лазер лечение. Лазерното лечение на диабетната ретинопатия е златен стандарт. То предотвратява тежката зрителна загуба. В много случаи се налага приложението и на интравитреални медикаменти, които намаляват отока в тъканите и  затварят кърващите съдове. Приложени самостоятелно  те имат незадоволителен и краткотраен ефект. Лечението трябва да бъде комплексно.

Диабетната ретинопатия  започва като непролиферативна и прогресира при липса на адекватно лечение към пролиферативна, която се характеризира с прорастване на дефектни съдове в ретината на окото в отговор на лошо храненене на тъканите. Те спонтанно кървят и водят до загуба на зрение. Причини за ниско зрение при пациенти с диабетна ретинопатия може да бъде оток в жълтото петно, кръвоизлив в окото(хемофталм), тракционно отлепване на ретинатаили патологична катаракта.

Очна клиника „Света Петка” разполага с всички необходими ресурси-модерна апаратура за диагностика и лечение на диабетната ретинопатия както и високо квалифицирани специалисти с огромен опит в това направление.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

5 + 9 =