google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
СИНДРОМ НА „СУХОТО ОКО”

СИНДРОМ НА „СУХОТО ОКО”

СИНДРОМ НА „СУХОТО ОКО”

Когато мигат, клепачите разстилат т.нар. слъзен филм върху повърхността на окото. Този филм обезпечава  нашето добро зрение.

Слъзният филм е сложна смес от три вида съставки:

  • маслен слой,
  • воден слой и
  • слой от муцин.

Масленият слой не позволява на слъзния филм да се изпарява бързо. Средният (воден) слой отмива фините партикули, които попадат и дразнят окото. Муциновият слой е този, който задържа слъзния филм върху повърхността на роговицата.

Има два метода на образуване на слъзния филм. Основният начин на създаването му е с продуциране на различните му съставки от съответните жлези на окото. Това е бавен и постоянен процес през деня. Но има и един бърз начин на отделяне на сълзи – при дразнене на окото (възпаление, чиждо тяло) или емоционално отделяне на сълзи (плач, гняв и т.н.). Често пациентите със „сухо око” имат малко производство на слъзен филм, но дразненето на окото предизвиква ексцесивно сълзене.

Причините за този синдром са чисто хормонални (навлизане в менопауза, заболяване на щитовидната жлеза). Има случаи на временно намалена слъзна секреция, когато чувствителността на роговицата е по-ниска. Това например се получава след лазерни и други процедури осъществени върху корнеята.

Има обаче и доста медикаменти от нашето ежедневие, които приемаме без да се замисляме за техните отрицателни страни. Това са диуретици, намаляващи кръвното налягане; т.нар. бетаблокери, използвани за същата цел; антихистаминови препарати при алергии; сънотворни медикаменти; такива за купиране на болката или средства за намаляване на теглото.

Риск представляват някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, болестта на Сьогрен и др.

Контактните лещи често могат да причинят сух синдром. Той се появява и при екстремни климатични условия (сух въздух, силен вятър и т.н.).

Работата на компютър часове наред води до забавено мигане на клепачите и оттам разрушаване на слъзния филм – отново усещане за „сухо око”.

Симптомите най-често са драскане, парене в очите, в клепачните ъгли се събира жилав секрет, лесно зачервяване на очите при цигарен дим и вятър. Типично е ексцесивното сълзене, както и изразен дискомфорт при носене на контактни лещи.

Диагнозата се поставя с т.нар. тест на Ширмер, който доказва намалено количество на сълзите. Използва се и т.нар. тест с оцветяване на филма: при по-бързото му разрушаване, очният метър констатира петна на изсъхване на филма върху роговицата на окото.

Лечението на сухото око включва на първо място използването на слъзни заместители. От тях най-добри са изкуствените сълзи без консервант. Заедно с това се използва и т.нар. обтуратори на слъзните каналчета. Запушването им води до съхраняване на собствената слъзна секреция. Понякога се използва препарата Циклоспорин, който увеличава производството на слъзна секреция. Могат да се използват и кортикостероидни капки, но не за продължително време.

Смята се, че приемането на омега – 3 – мастни киселини е полезно при такива случаи. Те естествено се съдържат в рибните храни.

Сух синдром се развива и при дефицит на витамин А, но това е типично за бедните страни.

В случаи с климатични промени – силен вятър, прашен въздух, следва да се използват специални очила. Не трябва да се позволява и продължителната работа на компютър. Там изкуствените сълзи следва да са до нас.

Специалистите от Очна клиника Св.Петка винаги са до Вас с консултацията си.

Един отговор на “СИНДРОМ НА „СУХОТО ОКО””

  1. administrator administrator says: 15.06.2016 at 08:19

    Много полезна информация за синдрома на сухото око

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

5 × four =

0895 44 82 01