google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Дегенерация на макулата. Най-доброто лечение е профилактиката.

Дегенерация на макулата. Най-доброто лечение е профилактиката.

Дегенерация на макулата. Най-доброто лечение е профилактиката.

Макулата или жълтото петно, представлява централната част от ретината на окото, в която са струпани фоторецепторите (конусчета) и отговаря за ясното детайлно виждане. Увреждането на макулата  води до намаление на зрението, разкривяване на правите линии, деформация на образите и загуба на способност за четене при запазено периферно зрение.

Дегенерациите на макулата могат да бъдат вродени и придобити. Могат да се дължат на генетични фактори, на токсично увреждане (обикновено от медикаменти). Най-често срещаната форма на дегенрация на макулата е възрастовата. Засяга 10% – 13% от населението над 65г. Счита се, че 80% от факторите за развитието на това заболяване са генетични и едва 20% са свързани с външни фактори. Очаква се заболеваемостта да се увеличи поне два пъти до 2020г., като се превръща в голям медицински и социално – икономически проблем.

Дегенерация на макулата. Най-доброто лечение е профилактиката.

Възрастовата дегенерация на жълтото петно има две форми – суха и влажна. При сухата форма се отлагат продукти от обмяната на веществата под формата на друзи. Предполага се наличието на дефект в системите отговорни за тяхото метаболизиране. Натрупването на друзи води до увреждане на прилежащите тъкани (пигментен епител и фоторецептори). При прогресиране на състоянието, то може да доведе до т.нар. географска атрофия – суха форма на дегенерацията, за която понастоящем не съществува ефективно лечение или до развитието на влажна форма. При последната, в дълбоките слоеве на макулата прорастват дефектни кръвоносни съдове, които пропускат течност, кървят и увреждат фоторецепторите. Лечението на влажната форма включва вътреочно инжектиране на медикаменти (Anti VEGF), които подтискат разрастването на новосформираните кръвоносни съдове. Съществуват три лечебни схеми:

  1. Ежемесечно приложение за дълъг период,
  2. Приложение при нужда (правят се три натоварващи дози, след което пациентът се проследява и при необходимост лечението се продължава),
  3. Удължаване на интервалите (правят се три дози през 4 седмици, а последващите апликации се правят, като периодът се удължава с две седмици)

 

Anti VEGF медикаментите не могат трайно да излекуват заболяването. Те го контролират като  се цели ранно започване на лечението за запазване на добра зрителна острота.

Лечението на сухата форма е комплексно. Препоръчват се хранителни добавки, съдържащи лутеин и зеексантин, увеличаване приема на антиоксиданти, спиране на тютюнопушенето (то генерира свободни радикали, които директно увреждат тъканите).

Най-новото лечение на сухата форма на възрастова дегенеация е т.нар. ретинално подмладяване. То се осъществява с помощта на наносекунден лазер – 2RТ – патентован от фирмата Еllex. Лазерът стимулира ретиналната тъкан на клетъчно ниво. Подобрява се метаболизма на макулата. В 50% от случаите друзите намаляват или изчезват. Тази терапия цели забавяне на дегенеративния процес и предотвратяване превръщането на сухата форма във влажна или в геграфска атрофия. 2RT може да се прилага и при влажна форма на дегенрация в комбинация с Anti VEGF медикамент с цел разреждане на неговото приложение и подобряване зрителната функция.

2RT успешно се прилага и при някои форми на вродени дегенрации (Щаргард, Сорсби, Бест и др).

Най-доброто лечение е профилактиката. Ранното откриване на заболяването дава възможност за  профилактика и ранно лечение, което  позволява запазване на качествено централно зрение.

Дегенерация на макулата. Най-доброто лечение е профилактиката.

За диагностика на макулената дегенерация се използва теста на Амслер, който представлява фина решетка за откриване на метаморфопсии (разкривяване на линиите). Важен е прегледът при офталмолог. Установяването на дори дискретни промени в жълтото петно изисква допълнително уточняване с ОСТ, AнгиоОСТ и флуоресцеинова ангиография.

 

Д-р Даниела Митова, д.м.

Oчна клиника „Света Петка“, Варна

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

6 + six =