Новини

 1. 15 септември 2016
  Новини свързани с очни заболявания и начини за лечение - Имаме ли проблеми със зрението на нашите деца
  Имаме ли проблеми със зрението на нашите деца

  Как можем да предпазим зрението на децата си?

  Най – лесният и добър начин да предпазим зрението на детето е чрез редовни профилактични прегледи на очите при офталмолог. Това е важно, тъй като лошото зрение може да повлияе негативно както върху способността му да учи и спортува, така и върху самочувствието му. Нелекувани, заболяванията на очите могат да се влошат и да доведат до по – сериозни проблеми.

  Преглед на очите

  Проблеми със зрението има всяко едно от 20 деца в предучилищна и всяко едно от 4 деца в училищна възраст. И тъй като много от тези проблеми са в ранна детска възраст, особено важно е детето да получава правилна грижа за очите.
  Децата трябва да бъдат обстойно преглеждани от офталмолог на 6 месечна възраст, на 3 години, преди започване на училище и на всеки две години след това или както препоръча лекарят. Офталмологът ще определи дали детето се нуждае от корекция на зрението и ще го прегледа за най – често срещаните заболявания на очите.

  Най – често срещани проблеми със зрението при децата

  Има данни, че около 25% от децата в училищна възраст имат нужда от някаква корекция за достигане на зрение 100%. Ето кои са най – често наблюдаваните проблеми с очите:

  • Късогледство (миопия) – засяга виждането на далече. Детето може да чете без проблеми, но ще премижа, за да види предмети, които са от другата страна на детската площадка или по – далече.
  • Далекогледство (хиперметропия) – причинява замъглено виждане наблизо. Детето с далекогледство има затруднения с фокусиране на предметите.
  • Астигматизъм – това е наследствено заболяване, при което роговицата или лещата зад роговицата са с неправилна форма. Астигматизмът води до замъгляване на образите, защото светлинните лъчи не се фокусират върху ретината. Както предмети, които са наблизо, така и такива, които са надалече, могат да бъдат еднакво изкривени.

  Тези три проблема могат да бъдат коригирани лесно с очила или контактни лещи.

  За какви признаци и поведение трябва да внимаваме?

  Обикновено, зрението на децата се развива нормално. Ако забележите проблем или странно поведение на детето по отношение на зрението, незабавно се свържете с офталмолог, независимо от възрастта на детето.

  Проверете симптомите по – долу и научете повече за това, какво да следите и кои определения и термини ще използва Вашият офталмолог, както и как да получите повече информация.

  • Кривогледство – Едното око може да гледа навътре към носа или навън. Изглежда така, че двете очи се движат независимо едно от друго и не могат да „работят” в синхрон. Това състояние е известно като страбизъм. Наблюдава се, когато двете очи не са в състояние да гледат в една точка по едно и също време. Изглеждат разконцентрирани и гледащи в различни посоки. Едно на всеки 20 деца има кривогледство. За съжаление, повечето от случаите не се диагностицират докато детето не е навършило 3 години, време през което кривогледството се лекува най – успешно.
  • „Мързеливо око” – Намалено зрение на едно от очите. Често това заболяване протича безсимптомно и се открива само при преглед от офталмолог. Важни са офталмологичните прегледи на 1, 3 и 7 години, защото успешното лечение на това изключително опасно заболяване е възможно само до 7 – та година на детето.
  • Бяла зеница – В редки случаи децата развиват детска катаракта на едното или двете очи. Това може да изглежда като бяло петно в окото. Офталмологът може да коригира това чрез операция, като замени потъмнялата леща на окото с прозрачна. Но може да се касае и за туморно образувание.
  • Червено око – Ако очите на детето са червени или възпалени, може да става дума за конюнктивит. Това състояние е временно, но не винаги се касае за него. Понякога възпалението може да засяга и други структури на окото.
  • „Вибриращи очи” – Ако имате чувството, че очите на детето „подскачат”, вибрират напред назад или се движат хаотично, тя или той може да е едно от малкото деца, страдащи от нистагъм. Ако имате роднина с нистагъм или ако Вие страдате от това заболяване, възможно е Вашето дете също да го развие.

  Как да научим децата да пазят очите си?

  Децата се учат чрез имитиране. Необходимо е да научим децата си на здравословни навици като им показваме правилното поведение за безопасна игра и работа:

  • Носете шапка и слънчеви очила за защита на очите както при ясните слънчеви дни, така и през зимата, когато снегът отразява слънчевата светлина.
  • Използвайте очила, когато практикувате спортове като баскетбол, тенис или федербал и настоявайте Вашето дете да прави същото.
  • Мийте редовно ръцете си и не пипайте с тях очите и носа си, за да ги предпазите от заразяване с вируси или бактерии.
  • Ако използвате бенгалски огън или фойерверки, прочетете внимателно инструкциите за безопасно използване.

   

  Очна клиника Света Петка
  гр. Варна 9010
  ул. Проф. д-р Георги Георгиев 4
  тел: 052 611 130, 052 611 131


  Deprecated: Тема без comments.php вече не трябва да се използва след версия 3.0.0! Добавете шаблон comments.php към темата си. in /home/stpetkaeyeclinic/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Абонирай се, за да получаваш винаги актуална информация.