google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Имаме ли проблеми със зрението на нашите деца

Имаме ли проблеми със зрението на нашите деца

Проблеми със зрението

Как можем да предпазим зрението на децата си?

Най – лесният и добър начин да предпазим зрението на детето е чрез редовни профилактични прегледи на очите при офталмолог. Това е важно, тъй като лошото зрение може да повлияе негативно както върху способността му да учи и спортува, така и върху самочувствието му. Нелекувани, заболяванията на очите могат да се влошат и да доведат до по – сериозни проблеми.

Преглед на очите

Проблеми със зрението има всяко едно от 20 деца в предучилищна и всяко едно от 4 деца в училищна възраст. И тъй като много от тези проблеми са в ранна детска възраст, особено важно е детето да получава правилна грижа за очите.
Децата трябва да бъдат обстойно преглеждани от офталмолог на 6 месечна възраст, на 3 години, преди започване на училище и на всеки две години след това или както препоръча лекарят. Офталмологът ще определи дали детето се нуждае от корекция на зрението и ще го прегледа за най – често срещаните заболявания на очите.

Най – често срещани проблеми със зрението при децата

Има данни, че около 25% от децата в училищна възраст имат нужда от някаква корекция за достигане на зрение 100%. Ето кои са най – често наблюдаваните проблеми с очите:

 • Късогледство (миопия) – засяга виждането на далече. Детето може да чете без проблеми, но ще премижа, за да види предмети, които са от другата страна на детската площадка или по – далече.
 • Далекогледство (хиперметропия) – причинява замъглено виждане наблизо. Детето с далекогледство има затруднения с фокусиране на предметите.
 • Астигматизъм – това е наследствено заболяване, при което роговицата или лещата зад роговицата са с неправилна форма. Астигматизмът води до замъгляване на образите, защото светлинните лъчи не се фокусират върху ретината. Както предмети, които са наблизо, така и такива, които са надалече, могат да бъдат еднакво изкривени.

Тези три проблема могат да бъдат коригирани лесно с очила или контактни лещи.

За какви признаци и поведение трябва да внимаваме?

Обикновено, зрението на децата се развива нормално. Ако забележите проблем или странно поведение на детето по отношение на зрението, незабавно се свържете с офталмолог, независимо от възрастта на детето.

Проверете симптомите по – долу и научете повече за това, какво да следите и кои определения и термини ще използва Вашият офталмолог, както и как да получите повече информация.

 • Кривогледство – Едното око може да гледа навътре към носа или навън. Изглежда така, че двете очи се движат независимо едно от друго и не могат да „работят” в синхрон. Това състояние е известно като страбизъм. Наблюдава се, когато двете очи не са в състояние да гледат в една точка по едно и също време. Изглеждат разконцентрирани и гледащи в различни посоки. Едно на всеки 20 деца има кривогледство. За съжаление, повечето от случаите не се диагностицират докато детето не е навършило 3 години, време през което кривогледството се лекува най – успешно.
 • „Мързеливо око” – Намалено зрение на едно от очите. Често това заболяване протича безсимптомно и се открива само при преглед от офталмолог. Важни са офталмологичните прегледи на 1, 3 и 7 години, защото успешното лечение на това изключително опасно заболяване е възможно само до 7 – та година на детето.
 • Бяла зеница – В редки случаи децата развиват детска катаракта на едното или двете очи. Това може да изглежда като бяло петно в окото. Офталмологът може да коригира това чрез операция, като замени потъмнялата леща на окото с прозрачна. Но може да се касае и за туморно образувание.
 • Червено око – Ако очите на детето са червени или възпалени, може да става дума за конюнктивит. Това състояние е временно, но не винаги се касае за него. Понякога възпалението може да засяга и други структури на окото.
 • „Вибриращи очи” – Ако имате чувството, че очите на детето „подскачат”, вибрират напред назад или се движат хаотично, тя или той може да е едно от малкото деца, страдащи от нистагъм. Ако имате роднина с нистагъм или ако Вие страдате от това заболяване, възможно е Вашето дете също да го развие.

Как да научим децата да пазят очите си?

Децата се учат чрез имитиране. Необходимо е да научим децата си на здравословни навици като им показваме правилното поведение за безопасна игра и работа:

 • Носете шапка и слънчеви очила за защита на очите както при ясните слънчеви дни, така и през зимата, когато снегът отразява слънчевата светлина.
 • Използвайте очила, когато практикувате спортове като баскетбол, тенис или федербал и настоявайте Вашето дете да прави същото.
 • Мийте редовно ръцете си и не пипайте с тях очите и носа си, за да ги предпазите от заразяване с вируси или бактерии.
 • Ако използвате бенгалски огън или фойерверки, прочетете внимателно инструкциите за безопасно използване.

 

Очна клиника Света Петка
гр. Варна 9010
ул. Проф. д-р Георги Георгиев 4
тел: 052 611 130, 052 611 131

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

16 − 1 =