Новини

 1. 26 април 2017
  Новини свързани с очни заболявания и начини за лечение - Амблиопия (Мързеливо Око)
  Амблиопия (Мързеливо Око)

  Зрителната система на човека продължава да се развива след раждането. Изграждат се връзките между окото и зрителния център в кората на мозъка, където се обработва информацията. Зрителната острота постепенно се увеличава и до към 6-та, 7-та година достига максимума. За целта върху ретината трябва да се получава ясен образ на обектите (т.е. да няма високи диоптри, да са прозрачни очните среди) и двете очи да са успоредни. Така се създават условия и за развитието на бинокулярното зрение.

  Амблиопията е състояние на едностранно, по-рядко двустранно, намаление на най-добре коригираната зрителна острота, което не може да бъде обяснено с някаква структурна аномалия на окото. Окото е анатомично здраво, но функционално лениво. Засяга се централното зрение, периферното зрително поле почти винаги се запазва нормално.

  Причините за развитие на лениво око биха могли да бъдат кривогледство, висок диоптър на едното или двете очи, заболявания, водещи до намаляване прозрачността на очните среди.

  Страбизмът е най-честата причина за амблиопия. За да избегне двойното виждане, мозъкът потиска образа от отклоненото око и то изостава във функционалното си развитие. По тази причина в случаите на кривене само на едното око, то винаги има някаква степен на амблиопия. При посменно фиксиране ту с едното, ту с другото око, този риск е по-малък.

  Някои деца се раждат с разлика в диоптрите между двете очи. Когато тя е повече от 1 dpt при далекогледството и астигматизма или повече от  3 dpt – при късогледството, това е предпоставка за развитие на мързеливо око. Фокусиращата система не може да покрие по-високия диоптър и върху ретината на това око се получава мъглив образ.

  При повече от 6 dpt далекогледство на двете очи, 10 dpt при късогледство и 2 dpt при астигматизъм има риск от развитие на двустранна амблиопия.

  Най-малък процент са случаите на мързеливо око дължащи се на вродени или получени в първите години от живота нарушения в прозрачността на очните среди. Тук се включват паднал клепач, мътнини на роговицата, травми катаракти и др. тази група е на тежките резистентни на лечение форми.

  Амблиопията е лечима, когато се открие в ранна детска възраст преди 6-та, 7-та година. Въпреки, че по литературни данни до 12 годишна възраст би могло да има ефект от лечението. При наличието на кривогледство родителите рано забелязват проблема и посещават навреме офталмолог. При мързеливите очи от висок диоптър на едно или две очи, обикновено, ниското зрение се открива случайно. Детето не осъзнава, че не вижда добре с едното око. При установяването понякога е пропусната благоприятната възраст за лечение. Затова са много важни профилактичните прегледи при офталмолог – на 1 година, на 3 и 6 години. Те са задължителни при децата родени недоносени и при тези с фамилна анамнеза за амблиопия или за висок диоптър. В Очна клиника „Света Петка“ разполагаме с апарата PlusOptix A09 за скрининг на рефракционни отклонения. Той позволява заснемане оптиката и позицията на очите от разстояние, което не е стресиращо за малките деца.

  Лечението на мързеливото око е един продължителен ежедневен процес. На първо място е изписването на точната оптична корекция в очила. Трябва да се създаде фокусиран образ върху ретината. Това е трудно да се постигне с очила при разлика повече от 3 dpt между двете очи. Тогава може да се препоръча използването на контактна леща. Другата много важна част от лечението на амблиопията е оклузията. Закрива се силното водещо око, за да се тренира мързеливото. Режимът и видът на оклузията се определят от офталмолога. Изисква се много работа с детето от страна на родителя, търпение и постоянство. При тежки амблиопии и несътрудничество от страна на детето, може да се използва оптична деградация на силното око чрез пенелизация (блокиране на фокусиращата система с капки) или  чрез поставяне на филтри на стъклото на очилата (фолио на Bangerter).

  Днес се разработват компютърни тренировъчни програми за лечение на амблиопични очи в по-късна възраст. Публикуват се данни за увеличение на зрителната острота на мързеливи очи при деца над 12 години и възрастни.


  Deprecated: Тема без comments.php вече не трябва да се използва след версия 3.0.0! Добавете шаблон comments.php към темата си. in /home/stpetkaeyeclinic/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Абонирай се, за да получаваш винаги актуална информация.