google ad services - очно заболяване - лечение в очна клиника
Как да се справим с „ленивото” око (амблиопия)

Как да се справим с „ленивото” око (амблиопия)

Лениво око - амблиопия от очна клиника СВ. Петка

д-р Галина Филева, Очна клиника „Света Петка“

Двете очи никога не са абсолютно равностойни. Както едната ръка е по – тренирана от другата, така и обикновено едното око е по – силно от другото. Нарича се „водещо” око и имено него използваме, когато трябва да погледнем през визьора на фотоапарата, мерника на оръжието и т.н.

При децата се среща симптома на т.нар. „лениво” око – амблиопия. Едното око е с много ниско зрение още от първите детски години. Това се дължи на факта, че мозъкът изключва образа на едното око. Причините са няколко.

Срещат се случаи, при които има разлика в оптиката на двете очи. Мозъкът използва образа на окото с по – малката оптична аномалия, защото този на другото е неясен и не може да бъде слят с образа на доброто око. Обикновено, детето не забелязва ниското зрение на „ленивото” око, защото здравото е поело основната функция. Ниското зрение се открива, ако детето се изследва. Това могат да направят и родителите като последователно закрият първо едното, а после другото око на малкото дете. При условие, че закрия ленивото око, детето няма да промени поведението си, но ако закрият здравото око, то ще се съпротивлява, ще иска да свали превръзката от водещото си око…

В някои случаи има неравновесие в успоредността на очните оси – това е т. нар. кривогледство. Тогава мозъкът изключва образа на окото, което има отклонение (кривене). Причината е същата – мозъкът не може да слее образите на двете очи.

В тези случаи родителите водят детето на очен преглед заради кривогледството. Тогава обикновено се поставя диагнозата „лениво око”.

Какво трябва да се направи при такава диагноза? Лечението е да се затваря здравото око за определено време през деня. Това е т. нар. метод на „оклузия”.

Оклузията е най-добрият и ефективен, но за съжаление неприятен метод както за детето, така и за родителите. Използват се цветни лепенки за самото око, оклудери за очилата, превръзки или оклудиращи контактни лещи. Лекарят назначава схемите за закриване, като при тежките степени това трябва да е за не по-малко от 6 часа на ден, а при леките до 2 часа.По време на оклузията се препоръчва детето да работи активно особено на близко –четене, оцветяване, рисуване, любима игра на компютър или да  гледа телевизия. Задължително е регулярното проследяване  при лечението.

В последните години бяха разработени и по-нови методи: очила на принципа на поляризацията с интермитентно автоматично затъмняване на доброто око, компютърни игри с поляризационни очила разработени за по-големи деца (дори и възрастни), чиято ефективност предстои да бъде доказана. По последните проучвания се разшири и възрастовата група на децата с амблиопия, подлежащи на лечение. Установи се, че лечението може да е ефективно дори до 14 годишна възраст. Лечението се преустановява, когато се достигне максималното зрение 20/20 или когато независимо от правилно провежданата оклузия, няма никаква промяна в зрителната острота при няколко последователни контроли. Преустановяването на лечението трябва да е постепенно тъй като в 10-25% от случаите се наблюдава рецидив, който бързо се преодолява с подновяване на оклузията. При случаите със страбизъм, като етап от лечението може да се пристъпи към операция за центриране очните оси. През последните години при някои случаи на амблиопия с големи рефрактивни отклонения се извършва лазерна корекция на диоптрите с цел подобрение на ефективността от последващото лечение.

Добрите резултати в лечението на амблиопията зависят от  ранното откриване на проблема и навременното адекватно провеждане на лечението. Съвместната работа на екипа „родители – офталмолог“ е предпоставка за осигуряване на добро зрение на децата.

Вашият коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

This field is required.

Можете да използвате тези <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

eighteen + seventeen =

0895 44 82 01